Това заяви представителят на Центъра за защита на правата в здравеопазването

„Най-сериозният проблем в момента е търсенето на легла и невъзможността да се намерят. Хората изпаднаха в паника и при първите симптоми на заболяването правят всичко възможно да си осигурят болнично легло”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

СВЪРШИХА ЛИ ЛЕГЛАТА В БОЛНИЦИТЕ: Пациенти твърдят, че им е отказан прием

Според него възможностите на една система се определят от правилата, които трябва да и позволяват да бъде гъвкава, за да отговори на потребностите.

„В случая правилата пречат. Към това се наслагва и паниката, която обхвана и медиците. Така се стига до ситуация - имаме налични легла, законодателството ни пречи да ги трансформираме”, посочи още д-р Кацаров.

Той е на мнение, че законът е трябвало да бъде променен, за да може в такива ситуации гъвкаво да се променя предназначението на леглата.

„Винаги може да възникне епидемия и трябва да има готовност за трансформиране на леглата от един вид в друг. Проблемът е законодателен, а не в наличието”, каза още представителят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

СИГНАЛ ДО NOVA: Отказват хоспитализация на възрастна жена с COVID-19 в тежко състояние

Заповедта на здравния министър посочен брой от леглата на дадена болница да бъдат отделени за пациенти с коронавирус д-р Кацаров определи като незаконна.

„Министърът не може да разкрива легла. Законът казва, че структурите се разкриват от болницата, която иска разрешение от него. Министърът може да одобри такова нещо. В момента има лечебни заведения, които са разкрили такива легла, но нямат договори с НЗОК. Пандемията не отменя закона”, заяви още д-р Кацаров.

Борисов: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство или легло

Лекарят обясни хипотетична ситуация, според която ако пациент почине, може да се потърси отговорност от болницата защо е провеждала лечение без разрешение и без необходимия персонал. Аргументът, че има заповед той твърди, че няма да важи пред съда.

Д-р Кацаров призова хората да не си правят масово тестове за коронавирус, защото според него в това няма смисъл.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.