„Оттук нататък държавата трябва да реши дали да си купи 13 млн. дози от Pfizer или да инвестира в клинично проучване на българската ваксина", каза още той

„До края на годината ще имаме прототипа на българската ваксина срещу COVID-19. Проектът върви по един много сериозен план. Оттук нататък държавата трябва да реши дали да си купи 13 млн. дози от Pfizer или да инвестира в клинично проучване на българската ваксина”. Това заяви имунологът проф. Андрей Чорбанов в студиото на „Пресечна точка”.

Една година COVID-19

„Към момента всички ваксини, които се правят, са различни, за да се заобиколят чисто теоретичните неизвестни около този вирус. Всички учени подхождат по алтернативен и нетрадиционен начин, затова ваксините са нови и не са внедрени към момента”, каза още той.

Ваксините за COVID-19 у нас ще бъдат безплатни

По думите му ваксините като цяло са най-високото постижение на медицината. „Превенцията на заболяването е най-доброто нещо, което може да се достигне в съвременната медицина. От тази гледна точка, ваксината е нещо страхотно. Но тя трябва да бъде много внимателно проверявана, защото не е за лечение, а се използва върху здрави хора. Трябва да е ефективна, а към момента нито за една ваксина не е проверено дали е такава”, посочи още проф. Чорбанов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.