Това стана след забавяне от две седмици

Доналд Тръмп все още отказва да признае, че е загубил изборите за президент, но е все по-близо да го направи. Той даде зелена светлина за началото на прехода на властта. Междувременно, Джо Байдън обяви първите си назначения.

В понеделник следобед Джо Байдън e В получил писмо от Управлението на общите служби, което формално признава победата му. Малко по-рано властите в щата Мичиган официално обявиха, че Байдън печели и там. Решението на Управлението на общите служби предоставя на следващата администрация ресурсите и необходимата подкрепа, за да осъществи прехода във властта. Джо Байдън ще има достъп до свръхсекретни информации в областта на националната сигурност и отбраната. А Доналд Тръмп даде зелена светлина за прехода, в Twitter.

“Искам да благодаря на Емили Мърфи от Управлението на общите служби за нейната твърда отдаденост и лоялност към нашата страна. Тя беше тормозена и заплашвана - и не искам да виждам как това се случва на нея, семейството или служителите на Управлението. Нашият случай продължава СИЛНО, ще продължим с добрата…борба и вярвам, че ще надделеем!”, посочва в поста Доналд Тръмп.

Тръмп се закани да покаже "безпрецедентните измами" на изборите

И все пак, малко по-късно и отново в Twitter, Тръмп заяви, че няма да признае загубата. Междувременно, администрацията на Джо Байдън вече придобива облик с първите назначения. Дългогодишният дипломат и служител в националната сигурност Антъни Блинкън ще бъде дипломат No1. Бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален пратеник на американския президент по въпросите на климата. За министър на финансите Байдън ще назначи бившата шефка на американската централна банка Джанет Йелън.

“И докато се насочваме към Деня на благодарността и една много тъмна зима с увеличаване на хората в болници и смъртните случаи, искам да знаете, че сме тук за вас, ще ви изслушваме и ще работим с вас. И това е най-големият ни приоритет след полагането на клетва”, заяви Джо Байдън.

От 1937 г. американските президенти полагат клетва на 20 януари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.