Те ще обсъдят и отговора на нарастващата военна активност на Русия

Министрите на външните работи на НАТО ще разискват чрез видеоконференция изтеглянето на войските на Пакта от Афганистан, надигането на Китай, засилването на руското военно присъствие, както и други въпроси за общата сигурност.

В неделя, 29 ноември, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че по отношение на Афганистан НАТО е изправена пред сериозна дилема - дали да остане там по-дълго от предвиденото или да допусне отново ситуация, при която страната ще се превърне в по думите му безопасен рай на международните терористи, в т.ч. и изгонените от Сирия и Ирак активисти на "Ислямска държава".

Министрите ще обсъдят също така отговора на нарастващата военна активност на Русия, където ще се включат и колегите им от Грузия и Украйна. В този контекст те ще дискутират ситуацията със сигурността в Черноморския регион. Масивните инвестиции на Китай в нови оръжия, приближаването му към Пакта от Арктика до Африка, както и инвестициите в инфраструктурата на Алианса са другите теми, които ще бъдат предмет на дискусии на външните министри. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР