Находката е открита от археолози при разкопки в древния град Янши

Китайски археолози се натъкнаха по време на разкопки в древния град Янши в централната провинция Хенан на система за водоснабдяване, информира БТА.

Тази част от инфраструктурата от епохата Шан /XVI-IX век пр. Хр./се оказва най-древната и технически издържана, откривана някога в Китай.

"Вътрешната част на системата за водоснабдяване основно се използвала за дренаж, външната е включвала ров и две русла на реки", отбеляза Чън Голян, археолог от Академията за социални науки на Китай и ръководител на разкопките в Янши.

Извадиха девет тела на миньори от затрупаната китайска златна мина

По неговите думи вътрешната част и външната част са били съединени, което е осигурявало отвеждането на водата и предотвратяване на заблатяването на местността. Системата за снабдяване с вода включвала изкуствено езеро с площ от 3000 квадратни метра, разположено пред градския дворец.

Янши е древен град, който се е разпростирал на площ от 2 квадратни километра. Той беше открит от археолозите през 1983 година. Разкопките на археологическия обект продължават. 

Два контрастни филма отбелязват годишнината от блокадата на Ухан

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.