Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна

Окончателно – гласуваме по нови правила за 45 Народно събрание. Изборните промени предизвикаха напрежение между управляващи и опозиция в пленарната зала.

До три дни преди вота всеки един човек, който е под карантина ще може да подава завление за гласуване с мобилна урна. Всяка една секционна комисия ще може да бъде съставена от минимум трима души, независимо дали е в страната или в чужбина. Дава се възможност за гласуване на хората, които са с изтекли лични карти. За всички участници в изборния процес ще бъдат подсигурени лични предпазни средства. Това става с промени в Закона за извънредното положение. 

Правната комисия реши как ще се проведат изборите по време на пандемия (ВИДЕО)

Остри критики към управляващите дойдоха от БСП. Мястото за промени било в Изборния кодекс, а не в Закона за мерките по време на извънредно положение.

„Залагате и минирате тежко опорочаване на предстоящите избори. Вие носите цялата отговорност за създадения нормативен хаос”, каза Филип Попов.

„В сегашната ситуация е необходимо да се даде възможност за нормалното упражняване правото на вот на българските граждани”, аргументира се Красимир Ципов от ГЕРБ.

Предложението на ДПС партийните мероприятия да се ползват със статут на кина и театри беше отхвърлено.

„Тези, които ще правят концерти, ще пълнят зали, а тези, които ще правят партийна агитация и ще представят партийни програми ще трябва да се събират 20 човека. Да дадем шанс и на партиите да могат да съберат толкова хора, колкото партиите от шоубизнеса”, смята Хамид Хамид от Движението.

Разглеждат промените в Закона за извънредното положение

„Идват 50 човека вие имате право да вкарате 30 - другите 20 какво ще ги направим, ще ги върнем ли”, попита Александър Сабанов от ВМРО.

Излизането на Калин Вельов на трибуната стана причина за размяна на остри реплики.

„Думи, които съдържат „п” и евентуално биха били скандирани на такива срещи като БСП или ДПС са опасни за здравето”, каза той. 

„Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория, или не влиза”, беше отговорът на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ще се въздържа от коментар. Това беше толкова грозно”, категорично заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

ОКОНЧАТЕЛНО: Карантинираните гласуват в подвижни урни или отделни секции

Здравните власти са готови за прилагане на строгите епидемични правила.

„Да осигурим здравето на всеки член на комисиите. Маски с висока степен на защита, разбира се, други лични предпазни средства и дезинфектанти”, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Ние, със сигурност, ще предложим имунизация на хората, които участват в подвижните избирателни комисии, тъй като те ще контактуват директно. Не считаме, че има някакъв задължителен характер да предлагаме имунизация на хора, които ще отидат да гласуват”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Във всички COVID отделения ще се гласува с мобилни секции. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БНР/БТА