Новината съобщиха от фирмата за височинни експедиции Alpine Adventure Guides

Атанас Скатов е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува върха К2 - вторият по-височина в света. Това съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

Атанас Скатов атакува К2 до дни

Скатов все още не е открит. Търси го екип от шерпи, твърдят организаторите на изкачването. 

Екипът на Скатов също потвърди информацията. Те обясниха, че освен екип от шерпи, в издирвателната акция е включен и хеликоптер. Спасителните екипи тръгнаха по дирите на Скатов след сигнал от GPS-а му. Координатите от тази сутрин са показали рязка промяна от 400 метра. По тези данни се ориентираха и шерпите.

 

 

Минути след обяд, обаче тракерите на всички алпинисти са замръзнали и са спрели.

"Всички са изкарали тежка нощ, тъй като не са имали палатки и духа силен вятър”, съобщиха от Alpine Adventure Guides.

Министерството на външните работи проверява съобщенията за изчезването на Скатов. Оттам увериха, че Пакистан и е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие. Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман. В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая.

Атанас Скатов от върха на света

Скатов пристигна благополучно в Лагер 3 вчера около 18.30 часа. Атаката на върха е започнала около 23 часа, тъй като по прогноза вятърът днес ще бъде силен, съобщават от екипа на Скатов в социалните мрежи.

Освен, че е вторият най-висок връх в света, К2 е и вторият най-опасен. Известен е с това, че е по-труден за изкачване дори и от Еверест. Към достигането му технически няма лесен маршрут. Движението по пътеките към него често са затруднени от лавини, възходящ стръмни скали и пропукващ се лед, който може да се разпадне под краката ви на всяка стъпка.

Смъртността също е изключително висока – на всеки четирима, които атакуват върха, загива един.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.