Автомобилният състезател Димитър Илиев сподели как да шофираме в дъжда

С влошаването на времето се увеличава и възможността за ръст на тежките катастрофи. Причината – статистиката на КАТ показва, че при мокър път броят на инцидентите се утроява. Какви са основните правила, които много водачи нарушават при шофиране в дъжд? Ивелина Драгнева и автомобилният състезател Димитър Илиев демонстрират.

ПАЗИ ЖИВОТА! ОСТАНИ ЖИВ: Стартира европейската седмица за мобилна безопасност

„Най-опасно е в първите минути на дъжда. Тоест като от дълго време не е валяло, цялата прах, която се вижда, като се смеси с капчици вода, в първия момент е най-хлъзгаво и спирачният път е най-дълъг, най-ниско е сцеплението”, обясни той. Следват и поледиците, които много водачи не успяват да разпознаят.

Десетки катастрофи в цялата страна заради леден дъжд (ОБЗОР)

„Ако температурата на въздуха падне до 4 градуса, дори  повечето автомобили сигнализират автоматично , че е възможно да има някъде поледица”, напомня състезателят. Затова, особено в градски условия, трябва да се спазва правило номер 1 – подходяща дистанция.

„Ако сега вземем спирката и отброим, тя е точно на 3 секунди, докато стигне и нашата кола до спирката. Това реално е правилната дистанция”, сподели Илиев.

В ДЪЖДОВНИЯ ДЕН: Серия от катастрофи на пътя, 4-ма загинали за 12 часа (ОБЗОР)

А ако се наложи да се спре рязко – спирачният път при дъжд е дълъг.  Извън града най-често катастрофи стават на завои. Основната грешка на водачите е, че не съобразяват скоростта и предавката. А при проливен дъжд водачите трябва да са бдителни за аквапланинг.  От Държавната агенция за пътна безопасност очакват сериозен ръст на тежките инциденти в следващите дни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.