"Той се разпространява много по-бързо и лесно", твърди професор Шабир Мадхи от университета в Йоханесбург

Южноафриканският вариант на COVID-19 вече е в Румъния. У нас броят на заболелите бързо нарасна и стигна 3000 на ден. Здравните власти коментират, че 90% от новите болни са заразени с британския вариант. За южноавриканския засега се знае, че ваксините трудно могат да го спрат. Николай Беремлийски разговаря с професор от университета в Южна Африка, който споделя какво знае науката в страната за новия вариант на коронавируса.

Проф. Витанов: Намираме се на прага на критичните стойности

„Вирусът няма да си тръгне. Никога. Коронавирусът ще остане сред нас и то не само до края на нашите животи, а и до края на животите на поколения след нас. Казвам се Шабир Мадхи. Професор по ваксинология съм в университета в Йоханесбург. През последните месеци ръководих клиничните изпитвания на две от ваксините срещу коронавирус в Южна Африка – тази на AstraZeneca и тази на Novavax”.

Въпрос: Да поговорим за южнафриканския щам на COVID-19. Има ли неща, които не знаем за него?

Проф. Кантарджиев: Вторият нигерийски щам буди сериозна тревога

Шабир Мадхи: Южноафриканският щам започна да се развива някъде към края на октомври миналата година. Това, което мога да ви кажа е, че в момента от 90 до 95 процента от хората в Южна Африка, които са болни от коронавирус, всъщност за заразени именно с този щам.

Въпрос:  До голяма степен южноафриканският вариант измести останалите форми на COVID-19 и се превърна в основен, в доминиращ на територията на страната.

Шабир Мадхи: Една от причините за това е, че той се разпространява много по-бързо и лесно. Освен това наскоро започнахме проучване, което до момента показва, че защитата, която организмите на преболедувалите стандартния вариант на COVID-19 изграждат, за съжаление не помага особено в битката срещу новия щам.

Опровергахме тезите, които бяха изложени в началото на пандемията. Тогава всички мислеха, че хората, които веднъж са прекарали коронавируса няма да са под толкова голям риск от повторно заразяване, това обаче се оказа невярно. Сигурно се питате защо -  причината e, че конкретната форма на коронавируса, за която си говорим, до голяма степен успява да промени имунния отговор и начина, по който антителата реагират на вируса.

Проф. Мурджева: В трета вълна на епидемията сме

Друго нещо, което знаем със сигурност е, че южнафриканският  щам до известна степен прилича на щама открит в Обединеното кралство. Общото между тях е, че те споделят подобни мутации, което обуславя по-лесното им предаване. Това означава, че е налице опасност от заразяване на много хора за кратък период от време. Доказано е, че вариантът в Обединеното кралство се разпространява от 50 до 53 процента по-лесно в сравнение с традиционния коронавирус. Почти същото важи и са южноафриканския щам.

Въпрос:  В крайна сметка по-тежко ли протича заболяването при хората заразени с южноафриканския щам?

Шабир Мадхи: Налице са данни за по-висок брой хоспитализирани пациенти. Не е задължително обаче причината за този феномен да се корени във факта, че щамът е по-опасен. По-скоро става дума затова, че той се разпространява доста по-бързо и лесно. Повече хора се заразяват, което само по себе си води и до увеличаване на броя на онези, които влизат в болница.

Въпрос:  Кои групи са по-уязвими спрямо този нов щам?

Шабир Мадхи: Характеристиките на хората, за които има по-голям риск от заразяване с новия щам почти не се различават от тези на останалите, които могат да се разболеят от стандартната форма на COVID-19. 

Reuters: Ваксината на AstraZeneca е ефективна срещу бразилския вариант на COVID-19

Няма кой знае каква разлика и що се отнася до за характеристиките на онези, които могат да бъдат хоспитализирани. Говорим за хората над 65 години, които имат придружаващи заболявания. За тях има по-голям риск от влизане в болница и за съжаление по-висока вероятност за смърт при евентуално заразяване с южноафриканския щам.

Въпрос: Можем ли да кажем, че ваксините губят ефективността си срещу новите щамове на коронавируса?

Шабир Мадхи:  Със сигурност. Мисля, че всяка една от наличните в момента ваксини ще бъде по-малко ефективна срещу новия щам на коронавируса. Eдновременно с това обаче мисля, че те ще работят по един и същи начин когато става дума за предпазване от тежки заболявания. За съжаление в страните, в които циркулира южноафриканският щам на коранавируса, действието на това първо поколение ваксини няма да бъде така осезаемо.

Това, което първото поколение ваксини ще успее да постигне обаче е защитата срещу тежките усложнения в следствие на заразата. Точно заради това си мисля, че трябва да преосмислим очакванията си.

В Англия откриха 16 случая на нов вариант на COVID-19

От една страна хората вероятно са разочаровани, че ваксините не се оказаха така желания и мечтан начин да спрем пандемията. От друга обаче трябва да сме много щастливи, защото благодарение на тези инжекции вече имаме силно оръжие в борбата срещу тежките заболявания. Оръжие, което може да ни предпази от влизане в болница, дори и от смърт.

Въпрос:  Да поговорим малко за това как е уредена ваксинацията в Южна Африка.

Шабир Мадхи: Към настоящия момент Южна Африка използва ваксината на „Джонсън и Джонсън”. Държа обаче да подчертая, че тази ваксина се прилага като част от третата фаза на нейното проучване. Това означава, че едновременно имаме достъп до ваксина и можем да си отговорим на някои неуредени въпроси

Цялото интервю гледайте във видеото

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК