Съюзът заплаши да наложи експортна забрана на Covid ваксини за Великобритания

Европейският съюз може да стане по-рестриктивен при износа на ваксини срещу COVID-19, за да защити жизненоважната имунизация на собствените си граждани, изправени пред трета вълна от коронавирусната пандемия, заяви в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Последва и реакция от Лондон:

"Смятам, че е необходимо обяснение, защото светът гледа. Ние и нашите европейски приятели по време на паднемията казвахме, че е грешно ограничаването на законно договорените доставки. Случващото се противоречи на директните уверения, които получихме от Комисията тази седмица, а през последните дни бяхме информирани от вицепрезидентите Жозеп Борел и Валдис Домбровкис, че те не знаят за никакви планове за ограничаване на законно-договорените доставки за Обединеното кралство", заяви Доминик Рааб.

Шефът на ЕК говори, след като шест държави от ЕС се оплакаха в Брюксел за намалени доставки, които възпрепятстват и без това обезпокоителната ваксинационна компания в единния блока, която би могла да провали плановете за рестартиране на пътуванията това лято и подкрепата за силно засегнатия от пандемията туристически сектор.

ЕС е изправен пред остър недостиг на ваксини срещу Covid-19 с оглед на намалените доставки от AstraZeneca и временното спиране на имунизацията с тази ваксина в редица страни членки на съюза.