Във Враца само за седмица броят на заразените скочи два пъти

Европейската агенция по лекарствата излезе със статистика - какви са процентите на странични ефекти при трите ваксини, които се използват и у нас. В същото време - тежестта върху болниците в страната ни се увеличава с всеки изминал ден. Броят на хоспитализираните пациенти достигна близо 9 хиляди и 500. 

След като вчера в страната ни пристигнаха нови 16 800 дози от препарата на AstraZeneca, днес на много места в страната отвориха "зелени коридори". Пред столичната болница ИСУЛ опашка от чакащи се изви още преди кабинета да отвори. До края на март у нас трябва да пристигнат над 200 хиляди нови дози от одобрените препарати. 

Кабинетът на ИСУЛ ще работи без прекъсване до изчерпване на наличните дози ваксини. С препарата на Moderna се правят реимунизации, а хората от така наречения "свободен коридор" се имунизират само с AstraZeneca. В "Пирогов" от утре също отваря "зелен коридор".

Желаещи да се ваксинират не липсват и във Враца, която е на трето място в страната по заболеваемост. Дошлите за имунизация обаче си тръгнаха разочаровани след близо час чакане.

 

 

Броят на хоспитализираните с COVID-19 расте

Третата вълна на коронавируса не стихва. Тя може да се окаже най-тежката от началото на пандемията, прогнозират експертите. Редица държави въвеждат нови ограничения. У нас в Бургас тежката обстановка наложи вечерен час и маски на открито.

"Ние сме тук, за да помогнем на хората. Искаме да им помогнем, а не да ги санкционираме. Проверките в града са много, извършват се по магазините и другите обекти. Такива има в транспортната мрежа и обществените места", казват от РЗИ Бургас.

Във Враца само за седмица броят на заразените скочи два пъти.

„Проверяваме най-вече магазините, защото там има струпване на хора. Най-честите проблеми, които наблюдаваме, включват неправилното носене на маска. Проверяваме за дезинфектанти и дали те отговарят на изискванията”, обяснява инспекторът от РЗИ-Враца Ивайло Кръстев.

Криза за COVID легла в асеновградската болница. Налага се разширяване на местното отделение за болни от коронавирус. Първите пациенти тази сутрин в болницата в Асеновград постъпват с линейка на Спешна помощ. Докарани са от село Бачково.

Европейският регулатор обяви всички странични реакции към трите ваксини (ДОКУМЕНТ)

„Ние имаме заделени 63 легла за COVID-19. Шест от тях са за интензивни грижи. За лечение са настанени 72 души, но ние няма да ограничим приема за хората, които имат нужда. Търсим всякакви опции, за да приемем пациентите в други структури”, обясни директорът на здравното заведение д-р Иван Червенков.

 

 

Дори в почивния ден пред фургона за PCR тестове се извиват опашки. Увеличава се и потокът от желаещи да се ваксинират. С предимство са тези, които са се записали в Националния електронен регистър. Ваксината, с която засега разполага болницата е само тази на AstraZeneca.

Репортери: Цеца Алексова, Благой Бекриев, Румяна Попова

Повече по темата гледайте във видеото

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК