Наемът е за периода на втория локдаун, когато заведението не е работило

Абсурден случай от Пловдив. Общината поиска близо 42 хиляди лева наем от сладкарница в центъра на града за времето на втория локдаун - когато заведението е било напълно затворено в продължение на три месеца. За случая сигнализира Сдружението на заведенията в България.  Оказа се, че има и други подобни казуси.

Десетки заведения в Стария град на Пловдив затвориха

Собственикът на сладкарницата е бил неприятно изненадан с писмо от Общината, в което пише, че ако до 14 дни не плати цялата дължима сума, отива на съд и договорът му ще бъде прекратен. Сладкарницата се намира в сграда паметник на културата.

„Сумата е за над 30 000 лева и е за периода декември, януари, февруари и март. Времето, за което, според заповедта на здравния министър, нашата дейност беше прекратена. Отправихме молба към общината да ни опрости наема, както беше при първия локдаун. След получаване на писмото сме отправили ново запитване към общината, както и към омбудсмана”, обясни собственикът Кръстина Куртокулларъ.

НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО: Затварят ресторанта, който храни бездомни през зимата

Тя подчерта, че за НАП, ако юридическо лице не получава доход, но има разходи, това се счита за укриване на доходи и лицето бива осъдено. Собствениците влагат и средства за ремонт на сградата, за които се е наложило да тегли кредит. 

За настоящия проблем Кръстина сигнализира кмета и местния парламент. Вместо отговор, идва писмо със заплаха за съд. Кръстина не получава никаква подкрепа от държавата, защото има производствена дейност. Месеците затваряне принуждават 8 от 12-имата служители да напуснат.

„По време на затварянето не сме работили. Работодателите ни пуснаха в неплатен отпуск и очакваме помощи от държавата, както беше обещано. Ние не бяхме одобрени по тези програми, тъй като фирмата се занимава и с производство. Бяхме одобрени само по програмата 60/40, по която също има забавяне на плащанията”, сподели служител в сладкарницата.

 

 

Случаят не е единичен. Съседни обекти също са получили известие от Общината да заплатят задълженията си. Те са подали молба за разсрочено плащане. При първия локдаун наемите са редуцирани на 50%. Това обаче не се е случило при втория.

От Общината съобщиха, че ще внесат предложение в местния парламент за редуциране или опрощаване на наемите. Оттам обаче са категорични, че опрощаване на наемите за миналата финансова година вече е невъзможно. 

„Правим анализ на приходите, решението трябва да го вземе Общинския съвет. След анализа може да предложим корекция на наемите, но това ще бъде за периода на решението на министъра на здравеопазването. Не може да се върнем в изминалата година”, обясни Величко Родопски.