То идва след обръщение на президента към нацията

Три дни преди изборите президентът Румен Радев направи обръщение към нацията. Държавният глава призова българите за активно гласуване на парламентарните избори в неделя. Той даде и оценка на отиващия си парламент, което предизвика ново напрежение между „Дондуков” 1 и 2.

„Приключва един мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза. Доверието в старото Народно събрание отдавна рухна. Хиляди българи поискаха предсрочни избори още през лятото на миналата година. Получиха отказ с аргумента, че не бива да се правят избори насред пандемията”, казва президентът.

Отговорът на властта не закъсня. От ГЕРБ нарекоха изказването на президента - шега.

„Обикновено такива мрачни речи той държи на 31 декември или пък честит първи април, защото президентът се очерта като един от най-големите шегобийци в държавата. Надявам се, че това е първоаприлска шега. При други обстоятелства всеки щеше да бъде съден за клевета”, посочи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Президентът Румен Радев призова българите да гласуват

В обръщението си държавният глава призова да бъдем отговорни към бъдещето си и да гласуваме активно на 4-ти април.

„Много бе сторено с годините, за да бъдат отблъснати българите от политиката. Това е удобно за враговете на свободата. Стотици хиляди сънародници зад граница и този път няма да успеят да гласуват за бъдещето на България, в която мнозина копнеят да се върнат”, споменава в речта си Радев.

„Основният виновник българи да не могат да стигнат до избирателни урни в неделя е той. След всички консултации, които проведе, след всички партии, които привика, позиционира изборите на Великден - във време на криза, на локдаун, на ограничителни мерки”, коментира Георгиев.

Радев припомни още, че България решава кой ще я управлява през следващите четири години и пандемията не бива плаши избирателите.

„Който не гласува, оставя съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора, на произвола на чуждия избор. На контролирания и купения вот, които са печален факт от години. Смъртността е рекордна, но страхът не е изход. Отлагането не е решение. Време е да теглим чертата”, призовава държавният глава.

„Най-сериозната заявка за борба с корпоративния или купения вот е да отидеш да гласуваш. Нашият отговор на всичко това е висока избирателна активност”, каза Георг Георгиев.