„Изправи се! Мутри вън!" ще внесе проект за Комисия по ревизията на управлението на Борисов

"Готови сме да предложим цялостна концепция за борба с корупцията, която да обхваща не само администрацията и преразпределението на блага, но и образованието, културата, медиите, правораздаването". Това заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!" по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание. 

"Заставам пред вас заради волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук: Мутрите – вън! Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха. С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста. Не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка, не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Нека да се знае, че когато говорим за управлението на държавата имаме предвид не само нов парламент, а и това, което хората от площадите поиска от нас  - нов главен прокурор и нови регулатори. Втората стъпка е търсене на отговорност. Пълна ревизия на корумпираното управление", коментира Манолова. 

Президентът обяви кога започва консултациите за съставяне на нов кабинет

По думите й от партията днес ще внесат проект за решение за създаване на Комисия по ревизията.

"Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието. Така изисква справедливостта. Третата стъпка е да променим правилата, така че повече в бъдеще мутренско управление да не бъде възможно. Дължим го на избирателите и на бъдещето поколение. Ключов въпрос на доброто управление са правилата на провеждане на избори. Ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни такива. Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно гласуване за българите в чужбина. Ще въведем избирателен район за сънародниците ни зад граница. Ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация, ще сменим съставите на избирателните комисии, ще настояваме за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, които с действия и бездействия, позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания. Ние сме тук, за да защитим хората, които се трудят неуморно", увери представителят на партията.

Промени ще бъдат внесени в Закона за личната помощ и Закона за извъредното положение, увери Манолова. 

НА ЖИВО: 45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва