Нови случаи на заразени са регистрирани в базовия лагер на Еверест

Продължават плахите опити за отваряне на икономиките на Стария континент.  На този фон, обаче положителни проби в индийската делегация за срещата на Г-7 в Лондон създадоха притеснения от нов пик на заразата. Извънредни мерки се взимат и на връх  Еверест.

 Срещата на външните министри от Г-7 беше белязана от опасения заради COVID-19, след като двама души от индийската делегация дадоха положителни проби. Това накара цялата индийска делегация да се самоизолира.

Без карантина за българите в Швейцария и Лихтенщайн

„Мисля, че е много важно да се опитаме да продължим работата. Имаме много важни отношения с Индия, с нашите партньори от Г7. Разбрах, че засегнатите лица са се изолирали. По-късно ще разговарям с индийския външен министър, но това ще стане с видеоконферентна връзка”, заяви британският премиер Борис Джонсън.

 Великобритания е домакин на тридневната среща, която е първото подобно събитие на Г-7 от две години. Форумът се възприемаше като възможност за възстановяването на дипломацията лице в лице. Индия, която през последните дни регистрира рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус, участва в срещата на Г-7 като гост.

В Съединените щати, президентът Джо Байдън оповести плановете си 70 процента от пълнолетните американци да бъдат ваксинирани до деня на независимостта - 4 юли. А възможно най-скоро ще започне ваксинацията и на деца между 12 и 15 години.

Индийската делегация на срещата на Г-7 се самоизолира заради заразени с COVID-19

 „В следващите два месеца нашият фокус ще бъде поставен на три групи - децата между 12 и 15, които очакват разрешение от федералната администрация да получат ваксина. Второ - възрастните, които са имали проблеми да намерят къде да се ваксинират или които не са се имунизирали. И трето - тези, които се нуждаят от повече убеждаване, да бъдат убедени от необходимостта за ваксинация”, Джо Байдън, президент на САЩ

Анализатори смятат, че целта за ваксинация на американците е постижима, тъй като до момента в Съединените щати са имунизирани 105 милиона души, а всеки ден се поставят по още 1 милион дози.

КОРОНАВИРУС НА ЕВЕРЕСТ: 17 алпинисти приети в клиника в Непал

Нови случаи на COVID-19 са регистрирани в базовия лагер на Еверест.  Поне 17 алпинисти със симптоми на заболяването са приети в болници в Катманду. Правителството на Непал обаче отрича да има информация за случаи на коронавирус в базовия лагер. А това поражда опасения, че властите омаловажават проблема от страх, че ще трябва отново да затворят планината за експедиции. Чуждестранните алпинисти са основен източник на приходи за непалското правителство, което затвори подхода към Еверест миналата година по време на пандемията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК