Той е признат за виновен в подготовка на действия, "сериозно нарушаващи обществения ред"

Беларуски съд осъди днес на шест години затвор барабанист, чиято група е свирела по време на протестите през 2020 г. срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

Беларус поиска от Литва да екстрадира опозиционерката Тихановска

Трийсетгодишният Алексей Санчук бе задържан в Минск през ноември заедно с други членове на групата, която често се включваше в протестни прояви на опозицията. Другите музиканти бяха осъдени на 15 дни затвор за участие в "неразрешени протести", но на Санчук бяха предявени по-тежки обвинения.

Днес съдът го призна за виновен в подготовка на действия, "сериозно нарушаващи обществения ред" и подстрекаване към участие в "масови безредици". Според "Вясна" той е обвинен заради това, че е блокирал движението, размахвайки червено-бял флаг с цветовете на опозицията, и е насърчил демонстрантите да пляскат с ръце.

Путин и Лукашенко караха ски заедно (ВИДЕО)

Правозащитната организация казва, че Санчук, който е женен и има малка дъщеря, е бил бит от полицията след ареста му и принуден да направи самопризнания във видео, излъчено по обществената телевизия.

Източник: БТА