Автоматичната междупланетна станция „Tянвън-1” в събота извърши успешно кацане

Китай планира нови мисии до Марс и Юпитер, за да изследва тези планети и да върне проби на Земята, съобщи ТАСС. Това заяви Чжан Рунцяо, главен дизайнер на мисията „Тянвън-1” до Марс.

„След успешното кацане в рамките на мисията „Тянвън-1”, за която сега се смята, че е само на една крачка от успешното завършване, следващият етап ще бъде изстрелването на „Тянвън-2”, „Тянвън-3” и нови мисии до Марс и други планети, като Юпитер , за тяхното изследване и събиране на проби. Това е включено в националната програма за изследване на планетите” - каза той, цитиран от изданието „Хуанцю шибао”.

Китайски космически апарат кацна на Марс

„Ще продължим да изследваме ключови технологии, за да дадем възможност за ранно доставяне на проби от Марс (на Земята) и за по-нататъшно укрепване на нашите технологични решения”, каза той.

По думите му в момента се изработват детайлите по програмата, след което тя ще бъде внесена за разглеждане от правителството на страната.

НАСА показа зрелищна панорамна снимка от Марс (ВИДЕО)

Автоматичната междупланетна станция „Tянвън-1” в събота извърши успешно кацане на повърхността на Червената планета, което беше първото за китайски космически апарат на Марс. Марсоходът, който е част от нея, наречен „Чжужун”, скоро ще започне изследване на грунта, йоносферата и климата на планетата. Планирано е да работи на повърхността ѝ 92 земни дни.

Станцията „Тянвън-1” беше изстреляна на 23 юли 2020 г. от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. През февруари тя достигна орбитата на Марс.

Източник: БТА