Откритието е направено от учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис

Учени от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха, че имунните клетки, разположени в менингите, идват основно от черепа, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Имунната система предпазва мозъка от инфекции и помага за излекуването на наранените тъкани, но също така причинява и автоимунни заболявания и води до възпаления, предизвикващи невродегенерация.

Учени откриха кои храни помагат срещу тревожност

Две нови изследвания върху мишки установиха, че двояката природа на връзката между имунната система и мозъка може да се свежда до произхода на имунните клетки в менингите - тъканта около мозъка и гръбначния мозък. Резултатите, публикувани от сп. "Сайънс", показват как два университетски екипа неочаквано откриват, че много от имунните клетки в менингите произхождат от костния мозък в черепа и мигрират към мозъка по специални канали, без да преминават през кръвта.

Ранното ставане понижава риска от депресия

Тези имунни клетки от черепа са "миротворците", чиято мисия е да поддържат здравето. Учените са установили, че другите имунни клетки, които достигат до мозъка чрез кръвта, понякога създават възпаление и автоимунни заболявания.

Откритието "запълва празнината в знанията ни, като се отнася до почти всяко неврологично заболяване - невро-COVID, болест на Алцхаймер, множествена склероза, мозъчни травми", каза д-р Джонатан Кипнис, преподавател по имунология и патология и съавтор на едно от изследванията. 

Източник: БТА