Тя спечели първо място в конкурса Web Report 2021 на Dir.bg

Репортерът Владислава Тричкова спечели първо място в категория „Видео” на конкурса за добра журналистика на сайта Dir.bg за репортажа „Трогателните истории на осиновителите: Да откриеш произхода си напук на закона“, а наградата връчи режисьорът Илиян Джевелеков. Тя пребори конкуренцията измежду над 150 автори, които се състезаваха в общо 11 категории.

В материала, с който заслужи първото място, Владислава Тричкова разказва историите на три осиновени жени, които години по-късно опитват да открият биологичния си произход напук на закона.

„Всяка награда е изключителна чест и удоволствие. Всяка вечер, когато ние се приберем вкъщи, трябва да сме с чиста съвест. Важно е обаче да се говори за проблемите. Тайната на осиновяването е един от тях. Радвам се, че макар и малко, успяваме да открехнем вратата и да говорим за това”, сподели Тричкова.

Конкурсът обедини в журито си водещи български журналисти, сред които журналистът на NOVA Методи Владимиров. Те оценяваха материалите за достоверност, обективност и майсторство и излъчиха най-впечатляващите журналистически постижения в периода февруари 2020 – май 2021 г.

Над 300 авторски статии, фото и видеорепортажи от около 100 български журналисти се бориха в категориите Общество, Икономика, Наука и технологии, Култура и изкуство, Истински истории, Спорт. Почетни награди журито присъди още за Видеорепортаж, Фоторепортаж, Подкаст, Млад автор и Майстор на перото.

„Щастливи сме, че работата по Web Report 20201 ни даде възможност да прочетем, слушаме и гледаме изключително качествени материали, подчинени на най-важното в журналистиката – говоренето с факти. Живеем във време, в което информацията ни залива отвсякъде и затова е важно да отсеем истинската и обективна журналистика, която не е спряла да полага усилия и да търси истината. Интересът към конкурса беше голям и оценката за това кои са най-значимите журналистически материали се оказа трудна задача. Вярвам обаче, че се справихме добре благодарение на нашето жури от изявени професионалисти в медиите. Има място за добра журналистика в българския web и Web Report 2021 го доказа“, каза оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Журналистическото състезание Web Report 2021 предизвиква авторите, които пишат по важни за обществото теми да премерят сили с други като тях, давайки още една трибуна на добрите примери в журналистиката.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намерита на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.