Ебрахим Раиси има значителна преднина

Ултраконсервативният кандидат за президент на Иран Ебрахим Раиси има значителна преднина на президентските избори с над 17 800 000 гласа, съобщи на пресконференция в Техеран представител на вътрешното министерство, като се позова на частични резултати, предаде ДПА.

Иран избира президент

Умереният кандидат за президент на Иран Абдолнасер Хемати вече призна победата на Раиси, след като проучвания на ирански медии показаха, че победата му е неоспорима.

"Надявам се, че вашето правителство, под ръководството на Върховния лидер аятолах Али Хаменей, ще донесе облекчение и просперитет на нашата страна", заяви Хемати, който е бивш ръководител на иранската централна банка.Действащият президент Хасан Рохани вече заяви в излъчена по телевизията реч, че на първия тур на изборите е бил излъчен победител, но не посочи изрично Раиси, защото още не бяха публикувани официални резултати, предаде Франс прес.

Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел (СНИМКИ)

Победителят обаче е "ясен", добави Рохани, като отбеляза, че ще поднесе официалните си поздравления по-късно. 60-годишният Раиси ще замени на поста сегашният умерен президент, което ще отбележи значителен поврат във външната политика на страната. Окончателните резултати се очакват по-късно днес. Новият президент встъпва в длъжност през август.

Източник: БТА