Той смени Бенямин Нетаняху, заемал поста през последните 12 години

Десният националист Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел. Той смени Бенямин Нетаняху, заемал поста през последните 12 години.

Бенет, който е лидер на партия „Ямина”, ще бъде министър-председател до септември 2023 г. като част от споразумението за споделяне на властта.

След това той ще предаде властта на Яир Лапид, ръководител на центристкиата „Йеш Атид”, за още две години.

Бенямин Нетаняху - най-дългогодишният министър-председател на Израел - ще остане лидер на дясната партия „Ликуд” и ще ръководи опозицията.

По време на неделния дебат в Кнесета (парламента) в Йерусалим Нетаняху предизвикателно обеща: "Ще се върнем". След като депутатите гласуваха новото коалиционно правителство, Нетаняху отиде при Бенет и му стисна ръката.

В речта си Бенет каза: "Това не е ден на траур. Има смяна на правителството при демокрация. Това е всичко. Ще направим всичко възможно, така че никой да не изпитва страх ... И казвам на тези, които възнамеряват да празнуват тази вечер, не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ".

Нафтали Бенет обеща "правителство на промяната", но и че работи да обедини нацията, изтощена от четири парламентарни вота в рамките на две години политическа безизходица, предаде Би Би Си.

Приоритетите ще бъдат свързани с реформи в образованието, здравеопазването и намаляване на бюрокрацията.

Новият министър-председател обеща още твърд отговор на палестинското движение "Хамас", ако отново нападне Израел.

Малко преди да бъде утвърден от депутатите на премиерския пост Бенет декларира, че няма да позволи на Иран да придобие ядрено оръжие и се противопостави на възобновяване на ядрената сделка на Техеран със Съединените щати от 2015 година.

Бенет ще ръководи безпрецедентна коалиция от партии, подкрепени от депутатите в Кнесета при гласуването в неделя в съотношение 60-59. За първи път в управляващата коалиция в Израел има партия, която представлява арабското малцинство – „Обединена арабска листа“.
"Това е вътрешно израелско дело. Нашата позиция винаги е била ясна - това, което искаме, е палестинска държава с границата от 1967 г. и с Йерусалим като нейна столица", каза говорител на палестинския президент Махмуд Абас. 
Американският президент Джо Байдън изпрати своите поздравления към Нафтали Бенет, заявявайки, че очаква с нетърпение укрепването на "близките и трайни" двустранни отношения и декларира, че Съединените щати остават "непоколебими в подкрепата си за сигурността на Израел".
49-годишният Бенет е син на американски еврейски имигранти от Калифорния. Работил е в Съединените щати преди да се върне в Израел. Сътрудник на Бенямин Нетаняху, след което основава дясна, религиозно-ционистка партия, бил е министър няколко пъти. 

Сега Нафтали Бенет ще ръководи трудна за управление коалиция, раздробена идеологически, с риск да се разпадне при първата криза, се отбелязва в статия на "Джерусалем пост".