Това стана по време на Съвета по общите въпроси в Люксембург

България потвърди пред Съвета на Европейския съюз, че ще продължи да блокира присъединяването на  Северна Македония към Европейския съюз. Заместник-министърът на външните работи Румен Александров направи това изявление на Съвета по общите въпроси в Люксембург.

„Галъп”: 70% от българите не са съгласни страната ни да прави отстъпки в спора със Северна Македония

Решението на Народното събрание за Северна Македония включва като условия пред Скопие отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи и монументи, насаждащи омраза към България. Някои от западните страни обаче отново настояха процесът да продължи.

Каракачанов: Призовавам Янев и Радев да се придържат към утвърдената държавна позиция

 „Още преди 1 година се обединихме около формалното начало на разговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания. Време е най-после да се започне с това на практика. Няма да проявим абсолютно никакво разбиране към това, че тези необходими решения са помрачени от двустранни конфликти. Те нямат място в Европейския съюз. Може да се обсъждат в рамките на Общността, но си остават двустранни конфликти”, заяви Михаел Рот,  германски държавен министър за Европа.