Тази информация му е докладвана от областния управител на Смолян

Предизборен натиск върху граждани за кого да гласуват. За това заговори вътрешният министър Бойко Рашков. 

Схемите бяха изнесени след среща на Министерския съвет с областните управители на Бургас и Смолян. Именно в Родопите имало сериозен натиск за кого да се гласува, твърди областният управител Стефан Сабрутев. От кого или кои партии обаче не стана ясно, защото тече проверка на полицията.

Стефан Сабрутев предупредил правителството, че натискът бил съпроводен с агресивно агитиране и заплахи при най-различни ситуации.

Бойко Рашков: Честните избори са приоритет (ВИДЕО)

„В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели - по различен начин и по различни причини”, обясни силовият министър.

Той отказа да назове конкретни имена. Допълни обаче, че явлението е съществено.

„Областният управител на Смолян ни информира, че в неговата област се оказва безпрецедентен натиск върху обикновения български гражданин - по всякакви линии”, посочи още Рашков.

„Идентифицирахме множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тях, в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат законови мерки”, поясни още министърът. 

 

 

Министърът каза и по какъв начин се случвал натискът: „Ако някой отиде в горското стопанство, например, да си купи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги - всичко това се използва за натиск. Това е позорно явление, поне според моята оценка”, категоричен е Рашков.

Сабрутев обясни, че в Областната администрация в Смолян са получени сигнали за натиск от държавни служители върху подчинени, които агитират и притискат да се гласува за определена политическа сила. Той допълни, че става дума и за данни за сплашване на хора, които евентуално при печелене на изборите от определена политическа сила, няма да могат да се снабдят с дърва. Според областния управител сигналите са за случаи на натиск в полза на няколко политически сили.

ЦИК отхвърли жалба срещу Стефан Янев и служебни министри

Относно оплакванията за оказван натиск, Сабрутев уточни, че са сигнализирали преките ръководители и ръководствата на министерствата, които касаят проверките. Сигналите за упражнен натиск около изборите са постъпили в приемния ден в Областната администрация.

„Хора идват и споделят притесненията си”, допълни областният управител. Той е категоричен, че администрацията се ангажира да направи всичко възможно, за да гарантира честни избори, хората спокойно да застанат пред машините и да гласуват по съвест. „Следим всичко изкъсо и се надявам да не го допуснем”, посочи областният управител.

„Нека всички да знаят, че ние няма да останем безучастни”, предупреди Рашков.

Започнало е наблюдение на лицата, които традиционно се занимават с купуване на гласове.

„Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки”, каза Рашков.

Той съобщи още, че е решен проблемът с недостига на машини за вота. Необходимите 1637 устройства ще бъдат доставени от „Информационно обслужване”.

„Машините ще бъдат натоварени от Холандия и ще бъдат превозени в страната струва ми се до края на тази седмица или събота-неделя”, обясни вътрешният министър. Стойността на поръчката е 8,9 млн. лв.