Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап при евентуална нова тежка вълна на COVID-19. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си и да преценят кога да се имунизират”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров при представянето на плана за действие при нов пик на пандемията.

Много родители като Елица обаче определиха достъпа до градините само на деца с имунизирани родители като двоен стандарт. "Не е правилно, тъй като дори и ваксинирани, родителите могат да бъдат преносители. Не виждам защо трябва да има дискриминация – едните да ходят, другите да не ходят", посочва Елица Стоянова.  Тя е категрична, че това няма да е мотивация да се имунизира: "Не виждам причина или поне не е тази, която да ме накара да се ваксинирам, за да си пусна детето на градина. Ще си гледам детето вкъщи, ще работя вкъщи".

На другото условие - за 100% ваксиниран или преболедувал персонал, също ще е трудно да се отговори, казват директори. 

Кацаров: Ще има нова вълна, ако ваксинацията не приключи до края на лятото

"В детската  градина, на която аз съм директор са ваксинирани 20% от хората, така че процентът е доста нисък", твърди директорът на 99 ДГ "Брезичка" Иванка Харбалиева 

По данни на образователното министерство едва 3% от детските градини са с ваксинирани 70 на сто от служителите. Според директори е възможно сформирането на сборни групи само в определени детски градини. "Както намерихме изход когато работиха само две градини за медицинските работници", посочва Харбалиева. 

Ваксинирани и неваксинирани имат различен статус, когато говорим за пандемията от коронавирус, твърдят адвокати по медицинско право. Затова не можело да става дума за дискриминация. 

"Науката е категорична, че определено ваксинираните представляват по-малък риск за общественото здраве и от там когато се прилагат различни мерки и се степенуват-  е нормално това обстоятелство да се отчита", твърди адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. 

Това че ваксината срещу COVID- 19 не е част от задължителния календар, а е само препоръчителна, също не е предпоставка всички да сме с равни права при локдаун, казват експертите. 

"Това не означава, че те се наказват или се санкционират за взетото решение. Тази мярка е свързана с осигуряване на безопасност за всички. Винаги, когато има ограничителни мерки в рамките на една пандемия имаме ограничаване на права", категоричен е адвокатът. 

„Има само един начин да избегнем нова тежка вълна и всички го знаем - това е ваксинацията. Така ще избегнем загубата на човешки животи и всички икономически загуби”, обясни министър Кацаров.

При нова вълна страната ще бъде разделена на зони според броя на заразените - зелена, жълта, червена и тъмно червена. Предвижда се училищата в червената зона да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

„Предлагаме обекти със 100% ваксиниран персонал и осигурен вход само за имунизирани да не спират дейността си, дори ако са разположени в червена зона”, каза Кацаров.

В отделните зони ще има различни ограничения. В тъмно червената се допуска и налагане на забрана за пътувания. Регионалните здравни инспекции ще имат възможност да въвеждат и локални локдауни за определено населено място, ако в него заболеваемостта е по-висока и отговаря на критерии за друга зона.

Здравният министър Стойчо Кацаров ще бъде гост в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България” в петък, 9 юли.