Те разказаха истории за евакуация с лодки и опасни химикали по улиците

Хиляди българи живеят в засегнатите от бедствието райони на Германия.  Няма пострадали българи от наводненията нито в Германия, нито в Белгия. В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници. Мисиите ни са в контакт с местните власти, следят ситуацията и са готови да окажат съдействие при необходимост, съобщават още от МВнР.

Над 30 са жертвите на наводненията в Германия (СНИМКИ+ВИДЕО)

Десетки българи се свързаха с NOVA и ни изпратиха кадри от бедствието край домовете им. Те ни разказаха истории за наводнени приземни етажи, евакуация с лодки и опасни химикали по улиците. 

Реката Зауер, която дели Германия и Люксембург при град Битбург, е увеличила в пъти размерите си след пороите.

„Това беше една малка река, която стана в огромно езеро. Цяла нощ хората се евакуираха с лодки, с багери, засега няма жертви”, разказа Руен Мелнишки.

След като вали над 24 часа, в провинцията Рейнланд-Пфалц също се стига до бедствено положение. Жителите в региона са без ток от вчера.

Бури причиниха наводнения и изтръгнаха дървета в Германия (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Засвириха сирените и се организираха всички строителни фирми в района, донесоха чували с пясък, за да ограничат коритото на нашата малка река, за да не прелее. Проблемът е, че пожарникарите не могат едновременно да спасяват хора с риск за живота и в същото време да изпомпват килерите на хората с вода, затова ги оставят пълни с вода и гледат да спасяват хората. В съседното село има 20 срутени къщи, 30 човека са още в неизвестност – това като го казвам и настръхвам”, сподели Николина Николова.

Дъждът в планинското село, в което живее тя, вече е спрял. Но положението не е овладяно, разказва българката.

 

„Има голяма опасност язовирът, който е близо до нас – той вече прелива, но като се напълни, ще почне да прелива с по-бърза скорост и тогава ще евакуират всички градове и села в района”, обясни Николина.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при наводненията в Германия и Белгия

От цяло денонощие без ток са и жителите на град Хюрт в Северен Рейн-Вестфалия. Сред тях е Иван - български студент в Германия, който живее в общежитие.

„Химически завод също е прелял и по улиците се стичат опасни води с химикали. Кметът на града обяви бедствено положение, затвориха се улици, на хората им беше казано да си затварят прозорците, да не излизат навън. Много жилища са наводнени, изкарваха вода с кофи и маркучи. Момче от футболния отбор, в който играя, е точно в епицентъра в и ще трябва да се евакуира”, разказа той.

В генералното ни консулство във Франкфурт на Майн не е постъпвала информация за загинали, изчезнали или пострадали българи.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК