Това обяви на брифинг служебният вътрешен министър

Вътрешният министър Бойко Рашков подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на записи от СРС-та. Сигналът е адресиран до Борислав Сарафов - директор на Националната следствена служба, но и заместник на Гешев. Това доведе до незабавна реакция от Прокуратурата.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ПО НАГРАЖДАВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

„Днес изпратих до заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов част от материалите, които министърът на правосъдието е подал във ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на данни от разследващи устройства. Според мен има основание с този въпрос да се занимае НСС", заяви Рашков на брифинг след награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на професионалните им задължения.

Според вътрешния министър сигналът му срещу Иван Гешев ще е тест за смелост.

„Дали ще може всеки прокурор да прояви кураж, да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор. Дали той реално е недосегаем, макар че юридически той не е недосегаем”, заяви Бойко Рашков.

Рашков: Давам Гешев на прокурор, той е позор

На практика сигналът му до директора на НСС и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов се припокрива с материалите, които бяха внесени във Висшия съдебен съвет по процедурата за искане за  отстраняването на Иван Гешев.

„Той е за незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити със СРС, както и други материали, установени при определени случаи. Това поведение е инкриминирано, за него се предвижда наказание „лишаване от свобода”, заяви Рашков.

Става дума публикуваните от прокуратурата записи. Сред тях са разговори на братята Пламен и Атанас Бобокови, записи между президента Румен Радев и генерал Цанков Стойков, както и комуникация между Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

„Тази комуникация да не служи за целите на правосъдието, а по-скоро да се постави в неблагоприятна светлина онзи, който е участвал в тази комуникация. Да се внуши на обществото, а и вероятно да се използва така подредения материал от чата, който да убеди орган на съдебна власт, че определени обстоятелства са се случили така, както на Гешев му се иска”, каза Рашков.

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Отговорът не дойде лично от Иван Гешев, а от  говорителя на прокуратурата Сийка Милева. Тя определи сигнала на Рашков като „политическа атака”.

„Отново сме свидетели на поредния политически акт, без правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт”, каза Милева. Тя уточни, че шефът на Националното следствие Борислав Сарафов е препратил сигнала на към Специализираната прокуратура.

„Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес – доцент Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати е от компетентността на Софийската градска прокуратура или Специализираната прокуратура. Преценката за наличие и основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор”, заяви Милева.

„Около обяд в Националната следствена служба постъпи сигнала, следобед го изпратих на Специализираната прокуратура по компетентност. НСС няма законова компетентност да образува наказателно производство срещу когото и да било, независимо дали е главен прокурор, или редови гражданин. Длъжни сме да спазим закона”, заяви пред NOVA зам.-главният прокурор и директор на НСС Борислав Сарафов.

„Вече 27 години работя в Следствието и Прокуратурата, ако съм имал притеснения, нямаше да работя тази работа”, заяви Сарафов, запитан дали смята, че този сигнал е тест за смелост за всеки прокурор.

„Когато човек спазва закона, няма основание да се притеснява от каквото и да било. В конкретния случай, именно спазвайки закона, съм длъжен да изпратя този сигнал на компетентната прокуратура”, каза Сарафов.

Така сега въпросът ще бъде ли образувано дело срещу Гешев е в ръцете на прокурор от Специализираната прокуратура, която новите депутати искат да закрият.