Грациите ни буквално разбиха хегемонията на рускините

Исторически успех за България! Ансамбълът ни по художествена гимнастика завоюва златото на Олимпиадата в Токио. Така грациите ни буквално разбиха хегемонията на рускините. За първи път в историята на художествената гимнастика олимпийското злато е в ръцете на диамантените ни момичета.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събраха 92.100 точки за двете си композиции, които изпълниха много силно.

Момичетата на Весела Димитрова получиха оценка от 47.550 точки за съчетанието с пет топки и 44.550 за това с три обръча и два чифта бухалки.

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Това е трето злато за България в Токио след титлата на Стойка Кръстева в турнира по бокс в категория до 51 килограма и на Ивет Горанова в дисциплината кумите на каратето.

 


Жадуван от десетилетия медал, плод на традиции в спорта, хиляди часове работа, много любов и силна концентрация - това е цената на златото, което днес българските гимнастички извоюваха. Докато те се бориха, в залата им за тренировки се събраха техните съотборнички, близки и родители, за да съпреживеят със златните момичета всеки един миг.

На ръба на невъзможното, състезателките ни изиграха чисто и смесеното съчетание. В опит за повече точки, противниковите щабове подадоха множество контестации. Въпреки това - страната ни се класира на първото място с безпрецедентна разлика от втория и третия.

Илиана Раева пред NOVA: Рискувахме много, но си заслужаваше!

Пред NOVA Илиана Раева разкри - успехът е с цената на сериозен риск. „Ние бяхме с най-сложните съчетания. Рискувахме - сега за първи път ще кажа, досега не съм си позволявала, ние рискувахме много, но рискът ни спечели”, категоричен е председателят на Българската федерация по художествена гимнастика. 

Капитанът на българския национален ансамбъл Симона Дянкова сподели, че тази титла е била най-важната цел за отбора през всички години досега.

„От самото начало - откакто са ни събрали, единственото ни желание беше да станем олимпийски шампиони. Не сме си пожелавали световна и европейска титла. Трудът ни се възнагради, наистина работихме много през последните пет години, минахме през много неща и чакахме това наше чудо и то се случи”, каза тя.

ТРИУМФ: Стойка Кръстева донесе втора олимпийска титла за България (ВИДЕО+СНИМКИ)

В името на отбора, титлата и България - Мадлен Радуканова превъзмогна ужасяваща болка в десния си глезен по време на съчетанията.

„Разплака се след първото съчетание, преодоля болката. Какво би бил животът, ако няма болка, ако няма такова страдание, ако няма толкова изстрадано щастие, за да го усетиш в целия му блясък и сила”, посочи Раева.

„Последните няколко седмици плакахме постоянно - първо от радост за всички български спортисти, които спечелиха медали от това състезание”, каза Радуканова.

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Една от трудностите пред момичетата ни било класирането с първа оценка за финала в многобоя. Висока летва, която се оказала нож с две остриета.

„Днес се опитахме да забравим вчерашния ден. Да останат все така спокойни, както бяха вчера, за да не изпаднат в излишна емоция преди финалите”, обясни старши-треньорът на ансамбъла ни Весела Димитрова.

Безсънна нощ в очакване на чудо е имала трикратната ни световна и европейска шампионка по гимнастика Мария Петрова.

„България, гордей се, че имаш толкова силни жени, които носят радост”, призова тя.

Така, България завършва Олимпиадата в японската столица с 6 отличия - 3 златни, 1 сребърно и 2 бронзови.

ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ: Каратистката Ивет Горанова стъпи на олимпийския връх (СНИМКИ+ВИДЕО)