Информацията е била съхранявана на файл със свободен достъп

Информацията за резултатите на 700 000 теста за коронавирус заедно с личните данни на жители на Франция попаднаха в мрежата заради технически проблеми, съобщи агенция Mediapart.

ЕС извади САЩ от списъка на безопасни държави

Пробивът е станал на уебсайта francetest.fr, който действа като посредник за събиране на данни за тестове за коронавирус, направени в аптеките в цялата страна, и последващото им прехвърляне към официалната интернет платформа SI-DEP.

Информация за пациентите, включително техните данни за контакт, резултатите от тестове, имената и дата на раждане, е можело да бъдат получени „с няколко кликвания“ чрез изтегляне на файл, съхраняван в пространство на уебсайта за открит достъп, уточнява агенцията. По нейни данни, проблемът е отстранен едва миналия петък.

Допълнителен тест за COVID-19 при влизане в Гърция, ако не сте ваксиниран или преболедувал

От своя страна AFP съобщава, че едва след отстраняването на пропуска в неделя, Главното управление по здравеопазване на Франция е изпратило циркулярно писмо до аптеките, съдържащо одобрените и SI-DEP съвместими електронни услуги за трансфер и съхранение на медицински данни, като francetest.fr не е в този списък.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БГНЕС