Вкусът на напитката наподобява този на бира

Учени от Националния университет на Сингапур са разработили система за превръщане на утайка от кафе в алкохол, съобщава сайтът на учебното заведение.
Според специалистите получените по този начин алкохолни напитки са наситени с биологично активни вещества и аминокиселини.

Химици разкриха тайната за уникалния вкус на кафето

Учените отбелязват, че всяка година в света се произвеждат 10 милиона тона кафе, тъй като потреблението на напитката се увеличава. Утайката се образува в процеса на приготвянето й.
Отпадъците от кафе могат да бъдат вредни за околната среда заради съдържанието на феноли. Утайката същевременно е богата на въглехидрати, липиди и протеини.

Търсейки начин за оползотворяването й, сингапурските специалисти са разработили и патентовали технология за превръщането на утайката от кафе в алкохолни напитки с различни аромати. Вкусът им донякъде напомня за този на бирата, но в същото време се долавят плодови, цветни и печени нотки. 

Учени: Гените ни карат да обичаме кафето

Американец спазва бирени пости

Редактор: Габриела Винарова
Източник: БТА