Адриатик Лала бе избран от парламента за главен прокурор на Албания през декември 2012 г.

Специалният Апелативен съд потвърди присъдата на Специалния съд за борба с корупцията и организираната престъпност срещу бившия главен прокурор на Албания Адриатик Лала.

На 20 май т.г. съдът определи присъда лишаване от свобода за срок от две години, отнемане на имущество и забрана за заемане на публична длъжност за срок от 5 години.

Лала не присъстваше на днешното съдебно заседание, а адвокатът му Сокол Хазизи заяви, че не знае къде се намира клиентът му.

Въз основа на присъдата за конфискация, на бившия главен прокурор ще му бъде отнет апартамент от 60 кв. метра в Дуръс и четири парцела с обща площ 22 000 кв. метра, чийто произход той не успя да обясни.

Адриатик Лала бе избран от парламента за главен прокурор на Албания през декември 2012 г. след предварително постигнато съгласие за неговата кандидатура между политическите партии.

До освобождаването му от поста през ноември 2017 г. Лала бе смятан за един от най-влиятелните хора в страната, от когото мнозина се страхуваха. През 2018 г. САЩ издадоха забрана за влизане в страната заради съмнение в участие в корупционни схеми. Забрана да влизат в САЩ получиха също и съпругата и двете му деца.

Веднага след произнасянето на днешната присъда посланикът на САЩ в Тирана Юри Ким в пост в Туитър похвали работата на съдебната система срещу корупцията, подчертавайки, че никой не е над закона.

„Хубаво е да се види, че има правосъдие срещу корумпирани служители. Прокурорите трябва да продължат да предприемат действия срещу длъжностни лица, без значение колко влиятелни или високопоставени са те, които злоупотребяват с положението си, за да забогатеят. Никой не е над закона“, написа Ким. 

Източник: БГНЕС