Дългогодишният тормоз над местните от фамилията на Кирил Рашков-Цар Киро ескалира и завърши с убийството на 19-годишния Ангел

Преди 10 години - ден след отбелязването на Деня на независимостта на България, в пловдивското село Катуница избухва напрежение. Дългогодишният тормоз над местните от фамилията на ромския бос Кирил Рашков - Цар Киро ескалира и завършва с убийството на 19-годишния Ангел.

След него избухват масови протести в цялата страна. В тях загива още едно момче - приятел на Ангел. Стига се до опожаряване и изселване на фамилията на Кирил Рашков. Разследващите изправят като единствен виновен на съд Симеон Йосифов, шофирал буса, с който е прегазен Ангел в нощта на 23 септември 2011 година.

Почина Кирил Рашков - Цар Киро

Дали Йосифов е изкупил нечия вина по молба на фамилията Рашкови, никога няма да стане ясно. Йосифов почина в затвора, където излежаваше 15-годишна присъда за убийството на Ангел.

Тайната отнесе в гроба и Цар Киро, който беше погребан на 4 април в деня на парламентарния вот. След Катуница фамилията понесе удари от правото - обвинения и присъди за неплатени данъци, наркотици и дори трафик на живак. За Катуница Цар Киро получи 2 години и половина за закана за убийство и беше освободен предсрочно.

Дъщерята на Цар Киро и негов внук са хванати с 2 кг хероин (ВИДЕО)

За две семейства събитията от онази нощ преди 10 години носят съвсем различен спомен. Спомен от последния ден, в който са видели момчетата си Ангел и Павел живи. Благой Бекриев се срещна с роднините на загиналите младежи.

„Може би получихме частично някаква справедливост. Получихме морална такава, но тя не дойде от институциите, а от хората, които ни подкрепиха”, каза вуйчото на Ангел.   

„Животът на хората след събитията тук се промени коренно. Отзвукът стигна до най-затънтените кътчета на България. Благодаря на институциите за всички предприети действия”, коментира кметът на селото Красимир Юруков.

„Миролюба Бенатова представя”: Раната Катуница – част 1

Можело ли е етническият мир в България да бъде взривен - ексклузивно пред Десислава Георгиева говори вътрешния министър по това време - Веселин Вучков.

„Доколкото си спомням вестта ме зaвари в Дупнишко, в родното ми село Стоб. Това беше денят, в който Цветанов издаде заповедта, че ще го замествам по време на изборната кампания. Имаше избори 2 в 1 и тогава, но президентски и за местна власт. Точно в такива моменти, в които всичко изглежда спокойно, се случва нещо, което преобръща цялата обстановка”, каза той.

„Мисля, че имаше огромна опасност за така наречения „граждански мир” в една предизборна обстановка, при един инцидент, който не може да се сравни с нищо друго през последните 10 години. Наистина имаше риск за прекратяване поне на предизборната кампания, че и на нещо по-лошо”, добави той.

 Още по темата гледайте във видеото.