Официалният старт на предизборната кампания е на 15 октомври

Партиите се стягат за избори. Девет дни преди официалния старт на кампанията - новата формация на Кирил Петков и Асен Василев тръгват със заявката, че могат да управляват.

„Аз бих поел отговорността да съм премиер, но не бих го дал като условие към нашите коалиционни партньори, защото може да има по-добър кандидат”, заяви Петков.

Все пак от „Продължаваме промяната“ знаят, че ако подреждат кабинет, то ще им трябват партньори.

„Абсолютно сме наясно, че бъдещото управление е коалиционно и в коалициите трябва да има и доза компромис”, поясни Петков.

Кирил Петков: Бих поел отговорността да съм премиер, но няма да поставям такова условие

Заради това и вече разговарят с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, с които искат споразумение за следизборна коалиция.

„Ние сме отворени за това най-добрите капацитети по теми да бъдат министри. Не държим всичко да е при нас”, уточни Кирил Петков.

Да се подпишат под общ документ са готови и от "Демократична България" и от "Изправи се БГ!Ние идваме!".

„Важно е за хората да знаят каква програма ще изпълнява следващото мнозинство", заяви Мая Манолова от ИБГНИ.

„Има тези, които споделяме заедно с колегите от „Продължаваме промяната“, но има и теми, по които установихме разлики. Разговори в момента не се водят, така че времето ще покаже какво ще стане", заяви Надежда Йорданова от ДБ.

А допирни точки с приоритетите на Петков и Василев видяха от и СДС, които и на този вот са в коалиция с ГЕРБ.

„Що се отнася до спиране на течовете –разбира се, че ние искаме те да бъдат спрени. Нека да намерим консенсус и да направим и съдебната реформа”, заяви Румен Христов, председател на СДС.

На фона на тези заявки от ГЕРБ тръгват към вота с ясно начертана цел. Да са първа политическа сила.

„Ние сме мобилизирани и се надяваме след тези избори да има разум. Да се направи правителство, което буквално да извади България от кризата. Ще работим максимално за това”, увери председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Официалният старт на предизборната кампания е на 15 октомври.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.