Решението е взето след продължителни преговори в Цюрих

Постигнато е принципно споразумение за провеждане на виртуална среща между президента на САЩ Джо Байдън и президентът на Китай Си Цзинпин. Видеосрещата на върха ще се проведе до края на годината, каза високопоставен представител на Белия дом пред репортери.

Решението е взето след продължителни преговори в Цюрих между съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и члена на Политбюро на ККП Ян Джичи.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви на брифинг, че форматът и датата на срещата се разработват, но подробностите все още не са договорени.

През изминалата седмица рекорден брой китайски военни самолети навлязоха в зоната за ПВО на Тайван, което предизвика силна критика от страна на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и други служители на администрацията на Байдън.

Вчера министърът на отбраната на Тайван Чиу Куочен заяви, че опасността от въоръжен конфликт в Тайванския пролив е най -високата през последните 40 години.

Последната сериозна ескалация на военното напрежение в региона настъпи през 1996 г., когато в навечерието на президентските избори в Тайван Пекин демонстративно проведе ракетни изпитания, а САЩ изпратиха своите самолетоносачи в региона.