Болниците изчерпват COVID леглата

България решава ще има ли ново затягане на мерките на национално ниво. Днес министърът на здравеопазването свиква извънредно заседание на  експертния съвет. Поводът - главният държавен здравен инспектор предложи два варианта за справяне с четвъртата вълна на COVID-19, а ситуацията в болниците се изостря.

Проверка на NOVA от днес показа, че леглата в COVID отделенията намаляват още повече. В „Пирогов” например съобщиха за NOVA, че от снощи няма нито едно свободно легло за пациенти, които не са на апаратно дишане.

Малко по-късно пък се очаква на срещата в здравното министерство да стане ясно как ще се процедира заради недостига на места в болниците.

Освен това би трябвало да се избере и кой от двата варианта за мерки, предложени от главния държавен здравен инспектор, ще бъде приет. Единият е въвеждане на така наречения „Зелен сертификат" за влизане в обществени обекти и учреждения. При втория ще се затегнат мерките, включително с намаляване на капацитета на определени места.

В "Пирогов" няма свободни легла за болни от COVID-19

Докато държавата обмисля новите мерки, достъпът на заболелите до лечебни заведения става все по-труден. Леглата в част от големите болници в столицата се изчерпаха напълно. Успоредно с това, пациенти сигнализираха, че обикалят с часове, преди да бъдат приети за изследвания в лечебно заведение. Такъв е случаят със сина на Мая Любенова, който е във влошено здравословно състояние и под карантина. Втори ден, мъжът обикаля в опит да му бъде направен рентген. Засега - без резултат.

„Първо личният лекар ни прати в „Пирогов”. След като е влязъл му казали, че приемат само тежко болни и  са го посъветвали да отиде в 12 ДКЦ,където няма рентген. След това към ВМА, където трябваше да чакаме още 4-5 часа”, разказа Мая Любенова.

Днес обикалянето из болници за семейството предстои отново.

От „Пирогов” днес съобщиха, че и последното легло в COVID отделенията е заето. За същия проблем съобщават и от други градове. А след като Габрово влезе в тъмночервената зона и затегна мерките още в началото на октомври, сега въвеждат нови. Предните - не дали резултат, признаха от местното РЗИ:

„Резултатът от въведените мерки е слаб. Това, което въведохме, е може би едно по-слабо разпространение в училищата заради ротационния принцип. Статистиката показва, че вирусът си върви. Намира предимно неваксинираните хора”, каза Николай Пенчоков, РЗИ-Габрово. „В болниците ситуацията е сложна и хората продължават да не го разбират това нещо, въпреки нашите апели и въпреки изнесените имунизационни пунктове. Продължаваме заповедта с още 2 седмици и от днес посещението в моловете на малолетни и непълнолетни да е забранено без придружител, тъй като има струпване на тийнейджъри. Даваме възможност за работа на заведенията на 100% със зелен сертификат”, каза Пенчоков.

Междувременно отпорът на ресторантьорския бранш продължава. От там заявиха, че продължават да настояват зелените сертификати да важат за всички браншове, не само за тях.

„РЗИ, полиция, Агенция по храните, всички държавни служители. Тези, които контактуват с клиенти. Не може човек без сертификат да ме проверява мен”, заяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.

Експерти също смятат, че единственият път към решението на проблема са зелените сертификати.  Този въпрос ще бъде един основните в дневния ред на срещата на здравните власти днес.

А актуалните данни за разпространението на вируса показват 1000 нови заразени за последните 24 часа. Направените изследвания са малко над 5 600, което означава, че процентът на положителните проби се запазва около 17 на сто. Излекуваните са 504-ма за последните 24 часа, починалите са 43-ма.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.