Още 28 млн. американци ще бъдат имунизирани

Белият дом съобщи в сряда, че САЩ са готови да започнат да ваксинират децата на възраст 5-11 години срещу COVID-19 от следващия месец, т.е. още 28 милиона американци ще се ваксинират.

НИНДЖА ПАС: В Австрия и децата със сертификати

"Усилията ни в областта на планирането означават, че ще сме готови да започнем да поставяме ваксини в дните след окончателната препоръка на Центъра за контрол на заболяванията", заяви Белият дом.

По-рано този месец Pfizer подаде заявление за разрешение за ваксиниране в тази възрастова група и въпросът ще бъде обсъден от две експертни групи. Първата, свикана от Агенцията по храните и лекарствата, ще заседава следващата седмица, а втората, свикана от Центъра за контрол на заболяванията, ще заседава на 2-3 ноември, като се очаква скоро след това агенцията да направи своята препоръка.

Pfizer иска от САЩ разрешение за употреба на ваксината срещу COVID при деца

По време на клинично изпитване децата във възрастовата група 5-11 години са получавали двудозова схема от 10 микрограма, в сравнение с 30 микрограма за по-големите възрастови групи. Дозите се поставят с интервал от 21 дни.

Ваксината на Pfizer/BioNTech е получила пълно одобрение от Агенцията за храните и лекарствата за лица на възраст над 16 години, а през май беше разрешена спешната ѝ употреба при деца на възраст от 12 до 15 години.

Pfizer/BioNTech искат одобрение на ваксината им за деца от 5 до 11 г.

Експертите твърдят, че ваксинирането на децата е от съществено значение за постигане на имунитет на населението срещу болестта. Макар че при по-малките деца вероятността от развитие на тежки случаи е по-малка, те все пак могат да се разболеят и да предадат вируса на населението. През последните месеци доверието във ваксините в Съединените щати се повиши.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС