Двама от тях са управители на дружества, занимаващи се с градски транспорт, а четирима са от общинските администрации на Пловдив и Асеновгард

Шестима души са с повдигнати обвинения след акцията в Пловдив, разкрила измама, за която разследващите твърдят, че е извършена от две транспортни фирми. Това обяви комисар Славчо Алексиев, началник на „Икономическа полиция”. В разследването са участвали екипи на „Икономическа полиция” и ДАНС.

Разкриха измама за над 30 милиона лева в Пловдив

„Повече от 1 година ежедневно събирахме информация, която беше оценена от Прокуратурата като годна. Вчера разследващите повдигнаха обвинения на шест лица, като две от тях са на управители на дружества, които се занимават с транспортна дейност, част от градския транспорт. Останалите четирима са от общинските администрации на Пловдив и Асеновград. Взети са им мерки за неотклонение”, каза той. 

Собственикът на „Хеброс бус” Веселин Дошков, който обслужва 8 от линиите на градския транспорт и Иван Чолаков от „Автотранс- Чолаков“ са обвинени в документни измами в големи размери. Според разследването от 2016 година досега  на двете транспортни фирми са отпускани субсидии от общинския и държавния бюджет. „Те са декларирали, че работят на загуба, а в пътните листове са отбелязвали по-дълги пробези, отколкото са извършвали реално”, каза Алексиев.

Сред обвинените са шефът на Общинското транспортно предприятие Пламен Вълков в Пловдив и главната счетоводителка на предприятието.

 

 

Оправдаха пловдивския лекар, убил крадец в дома си

„Според събраните доказателства обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не са извършили необходимия контрол и проверка на представените документи. Така не е било установено, че данните в тях не отговарят на истината и двете транспортни фирми са работили на загуба. По този начин двете общини Пловдив и Асеновград са били ощетени с милиони левове”, каза Ваня Христева - окръжен прокурор на Пловдив.

Двамата превозвачи Веселин Дошков и Иван Чолаков са освободени срещу парична гаранция от по 20 хиляди лева, а обвиняемите общинари с по 5 хиляди лева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.