Свободните легла свършват бързо

Ситуацията в болниците става още по-тежка. Проверка на NOVA показва, че в част от големите болници цели етажи вече са преструктурирани за COVID болни. Въпреки това, леглата отново свършват. Към обяд, местата за най-тежките интензивни случаи на COVID бяха само 92, като цифрата е за цялата страна. След всичко това, здравните власти не изключват възможността за локдаун. Тревожното обаче е, че цифрите, които дават като праг, могат да се достигнат скоро.

От здравното министерство уточняват, че рязкото покачване на новозаразените не означава автоматично двоен наплив към болниците.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

„Хубавото с въвеждането на зелен сертификат е, че по някакъв начин скритата заболяемост излезе наяве. Правят се по над 50 000 теста. В минал период на половината на тези тестове, имаше толкова заразени. Така че не очакваме да има пряка връзка между откритите и една запълняемост на лечебните заведения”, заяви д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

И все пак ситуацията в болниците е критична. Едни от най-големите софийски болници вече са препълнени. По данни от обяд в „Света Анна” вече нямаше нито едно свободно реанимационно легло. Във ВМА, според  наши източници, също няма свободни реанимационни легла. В „Александровска” имаше едно, а в „Пирогов” в ранния следобед - 10 свободни и 2 детски реанимационни.

РЕКОРД ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА: Близо 6000 нови случая на COVID-19 у нас

За да овладеят наплива, големите болници продължават да превръщат отделенията си в COVID зони. В „Света Анна”, изцяло преструктурирани вече са цели клиники - кардиологична, белодробна и ендокринология.

„Тези 3 етажа вече функционират само като COVID отделения”, обясни д-р Дафинка Колева, кардиолог в УМБАЛ „Света Анна”.

Всички останали болни, се препращат към един общ, обособен за всички сектор за вътрешни болести. Разположен само на един етаж. А заради промяната, вместо да лекува болни със сърдечни-проблеми, кардиологът д-р Колева се грижи само за хора с коронавирусна инфекция. В момента в нейното отделение е пълно. Изписаните днес са 2-ма, а приетите – 4-рима. А поредният с COVID, пристигнал с усложнения, чака ... в коридора. Медиците решиха проблема, като сложиха кушетка в една от вече пълните стаи.

„На този етап това е единственото, което може да се направи”, обясни д-р Дафинка Колева.

Броят на лекуващите лекари не се променя, въпреки наплива на болни. В момента в цялата клиника местата, определени от здравните власти за пациенти с COVID, са 175. Настанените днес са 180.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.