Украинската столица е в червената зона от седмици

От 1 ноември в Киев влизат в сила строги карантинни правила заради влошената ситуация с COVID-19. Училищата преминават на дистанционно обучение, търговските и развлекателни центрове, ресторантите и фитнес залите ще работят при условие, че 100% от служителите и посетителите им са ваксинирани, съобщи кметът на столицата Виталий Кличко.

През последната седмица в Киев за денонощие се регистрират над 1 000 новозаразени с коронавирус и има до 50 смъртни случая, увеличава се броят на хоспитализациите и на пациентите, които имат нужда от кислород. „От 1 ноември в столицата се въвеждат строги ограничения, тъй като е достигналата показателите да бъде обявена за червена зона”, заяви Кличко.

COVID-19: Връщат част от мерките в Белгия

Ограниченията предвиждат наличието на отрицателен PCR тест или ковид сертификат за работа или посещение в кафене, ресторант, хотел, спортна зала, фитнес център, управление на труда и социална защита, за провеждане на масови мероприятия и посещения на търговски и развлекателни центрове. Кличко съобщи, че след ваканцията, от 1 ноември учебният процес ще продължи дистанционно с цел подобряване на епидемичната ситуация в града.

По отношение на детските градини, те ще продължат да работят, спазвайки правилата за червена зона и при условие, че 100% от персонала е ваксиниран.

Властите в Киев няма да спират работата на обществения транспорт, но в него ще може да пътуват само пътници със сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест. Документите няма да се проверяват на входа – това ще става на случаен принцип от специални правоохранителни групи, обясни кметът на украинската столица.

СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране срещу COVID-19 при пътуване

Заради влошаването на коронавирусната ситуация на 23 септември Украйна премина от зелена в жълта зона, а на 15 октомври в червената зона попадна Херсонска област. Три дни по-късно там бяха включени Запорожка, Одеска, Донецка и Днепропетровска области, а след това ги последваха и други.

В червените зони търговски центрове, кина, кафенета, ресторанти, фитнес зали, театри и други места работят, при условие че служителите и посетителите са 100% ваксинирани. По-рано кабинетът на министрите на Украйна удължи „адаптивната“ карантина заради коронавируса до 31 декември. Този модел на карантина предвижда ограничения в определени региони. Въведени са четири зони на епидемиологична опасност: зелена, жълта, оранжева и червена.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС