На парламентарните избори те спечелиха общо 108 места в долната камара на парламента

Пет чешки партии подписаха днес споразумение за сформирането на нова дясноцентристка управляваща коалиция, след като отбелязаха силен резултат на парламентарните избори миналия месец, предаде Ройтерс.

Подписването на споразумението е основна стъпка към смяната на досегашното правителство на премиера Андрей Бабиш.

Партиите, сред които са умерено евроскептичната Гражданска демократическа партия и лявоцентристката и либерална Партия на пиратите, обещаха да съкратят бюджетния дефицит, който от миналата година рязко се увеличи, на фона на коронавирусната пандемия и на увеличението на пенсиите и заплатите.

Чехия регистрира близо 10 000 нови случая на коронавирус

Останалите три партии, подписали споразумението, са Християндемократичният съюз, партията "Традиция, Отговорност, Просперитет - 09" и центристкото движение "Кметове и независими".
На произведените на 8 и 9 октомври парламентарни избори петте партии спечелиха общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

По време на предизборната кампания опозиционните партии заявиха, че са обединени от желанието си да отстранят от властта Бабиш, който е обвиняван в конфликт на интереси във връзка с упражняването на контрола върху холдинга "Агроферт".
 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА