Спорните води са източник на напрежение между Анкара и Кипър

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че страната му "не се страхува от никого" и няма да спре сондажите за газ и нефт в спорните води, които са източник на напрежение между Анкара и етнически разделения Кипър, предаде агенция Асошиейтед прес.

Турция със собствена противокорабна ракета "Атмаджа"

"Не се страхуваме от никого. Тези, които търсят приключение в Източното Средиземноморие, ще получат отговор", заяви турският вицепрезидент по време на церемонията по повод 38-годишнина от декларацията за независимост на кипърските турци. Думите на Октай идват след като правителството на Република Кипър съобщи, че "Ексон Мобайл" (ExxonMobil) и "Катар петролиум" (Qatar Petroleim) ще продължат след няколко седмици сондажните дейности в района югоизточно от Кипър.

Консорциум, съставен от енергийните компании - френската Тотал (Total) и италианската Ени (Eni), също ще продължат проучвателната си дейност в началото на следващата година. Турция не признава републиката на кипърските гърци и изключителната й икономическа зона в Средиземно море. Според Анкара голяма част от тези води припокриват континенталния й шелф или са притежание на кипърските турци.

Откритият в Черно море природен газ може да покрие потребностите на Турция за 12 години

Кипърското правителство твърди, че действията на Анкара противоречат на международните закони. През февруари 2018 г. турски кораб попречи на проучвателен кораб на компанията Ени да проведе проучвателни сондажи във водите югоизточно от Кипър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА