Екипът на филма разказва как са сътворили магическия свят на Хогуъртс

Изминаха 20 години от излизането на филма "Хари Потър и философският камък" - първата част от поредицата за малкия магьосник. Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт стават световноизвестни само за няколко дни, а историята на Джоан Роулинг завладява малчуганите от цял свят.

СНИМКИ НА АКТЬОРИТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

И докато в наши дни, чрез компютърно генерирани изображения, сме свикнали да виждаме фантастични светове, екипът на филма се връща в миналото и си припомня как са разчитали основно на декори, реквизит и щипка старомодна филмова магия.

Джоан Роулинг издава нова детска книга (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Крис Кълъмбъс създаде сам цялата постановка - избра актьорите, дизайна, ефектите и разбира се измисли летящата метла. След което добави и плаващите свещи. Да не забравяме, че това беше преди 21 години. Компютърните технологии не бяха достигнали такива висоти, а ние искахме всичко да изглежда възможно най-реалистично. Свалям шапка на Кълъмбъс, защото успеха на филма се дължи изцяло на неговата креативност“, споделя Джон Ричардсън, изработил - специалните ефекти.

20 години след първия филм: Актьорите от "Хари Потър" преди и сега (ГАЛЕРИЯ)

Едни от най-големите магии в продукцията се случват в британското студио за графичен дизайн "Лийвсдън". Заобиколена с книги от магическия свят на „Хари Потър“, Мирафора Мина държи плик, който безброй деца по света със сигурност са мечтали да получат. Той е от Хогуъртс, училището за магьосници и е адресиран до „Мистър Хари Потър“.

Предлагат на търг шапката на Индиана Джоунс и очилата на Хари Потър (ВИДЕО)

„Това беше първият реквизит, с който се заехме. Първоначално си мислех, че ще трябва да изработим само едно писмо, но в последствие се оказа, че са хиляди - за онази емблематична сцена, в която Хари получава известие, че е приет да постъпи в училището. Мисля, че писмото е символ на този магичен свят, в който всички мечтаем да попаднем“, разказва графичният дизайнер Мирафора Мина.

По повод 20-ата годишнина от премиерата на първата част, от филмовото студио, създало поредицата за Хари Потър, са поканили актьорите Даниел Радклиф, Рупърт Гринт и Ема Уотсън да заснемат специален епизод по подобие на този за сериала "Приятели", в който да пресъздадат някои от най-емблематичните сцени в продукцията. За момента не е ясно дали писателката Джоан Роулинг ще се присъедини към тях.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.