Полските граничари използваха водни оръдия срещу замерящи ги с камъни мигранти

Сблъсъци на границата между Полша и Беларус. Полските граничари използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу мигрантите, струпани край оградата от беларуската страна. 

А те замеряха граничарите с камъни и други предмети. Репортери на западни медии твърдят, че сблъсъкът е изглеждал като планирани действия. 

Ескалацията е поредния епизод от сагата с мигрантите, на която Европа все още търси решение.

Сблъсъците започнаха, след като мигрантите на беларуска територия, започнали да замерят полските граничари с камъни, тухли и други предмети. Полша казва, че един полицай е бил ранен тежко. От полска страна частите за борба с безредиците използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да отблъснат мигрантите от оградите.

Русия обвини Полша, че поведението на техните граничари е незаконно. Според Москва, поляците се опитвали да прикрият действията си срещу мигрантите.

"На първо място, Полша безчинства. А ръководството в Брюксел откровено прилага двоен стандарт. Сами не разбират как се поставят в неудобно положение. Русия прави всичко възможно, за да се сложи край на кризата. Редица европейски страни се обадиха на президента Путин", заяви вътшният министър на Русия Сергей Лавров.

Полша няма доверие на Москва и предложенията им да бъдат посредник. Варшава смята, че точно руснаците са в дъното на плана да се закарат хиляди мигранти на границата между Полша и Беларус, за да бъде създадена сегашната криза. Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел имаше телефонен разговор с президента на Беларус Александър Лукашенко. Той обяви, че ще има и още разговори..

Полша започва да строи стена по границата с Беларус

"Казах на Меркел, че ако не спасим тези хора, и двете страни ще загубят, както Беларус, така в по-голяма степен Европейския съюз, ако не допусне тези бежанци на своя територия", заяви Александър Лукашенко.

Путин предложи помощ за мигрантската криза между Беларус и Полша

А след като вчера се преместиха на пропускателния пункт Кузница, мигрантите отново се придвижиха. След сблъсъците с граничарите много от тях се върнаха в импровизирания лагер, който обитаваха преди няколко дни. Смята се, че около 4000 души са на границата. Те искат да бъдат пуснати да минат през Полша, за да стигнат Германия. 

Полша затвори основен граничен пункт с Беларус

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА