Президентът Милош Земан ще получи списъка със състава на новото правителство

Процесът на сформиране на новото правителство на Чехия е приключил успешно и новият кабинет е готов да поеме властта. Това съобщи днес Чешката телевизия, позовавайки се на председателя на Гражданската демократична партия Петър Фиала, на когото президентът Милош Земан връчи мандат за съставяне на правителство.

„Имаме готовност незабавно на правителствено ниво да поемем отговорност за Чехия”, цитира телевизията думите на Фиала, който утре трябва да се срещне с държавния глава.

Милош Земан ще приеме Фиала, който е единствен кандидат за поста премиер, в Централната военна болница в Прага. На президента ще му бъде връчен списък със състава на членовете на сформираното правителство. По-рано той каза, че би искал да се срещне с бъдещите министри преди тяхното официално назначаване.

Фиала изрази увереност, че Земан няма да бави процеса за назначаване на новия кабинет. Според лекарски консилиум, държавният глава се чувства добре и ще бъде в състояние да проведе официалната церемония по назначаването на новото правителство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС