Подаването на декларациите е в ход от 2 дни

Силен интерес към данъчните облекчения за родители. Само за два дни подадените пред НАП декларации са над 10 хиляди.   Причината - тази година облекченията са над 22 пъти по-високи от преди. При едно дете, родителите могат да получат обратно 450 лева от платените през годината данъци.

При две -  сумата е 900, а при три съответно - 1350 лева. Родителите, които са в майчинство през тази година, не могат да се възползват от облекченията, тъй като доходът им е бил необлагаем.  Няма да я получат и ако имат неплатени данъци или осигуровки, както и други задължения към нап.

Марина е майка на 10-годишно дете. Работи като счетоводител от 15 години. Всяка година тя се възползва от данъчните облекчения за деца. Тази година не е по-различна. “Разбира се, вероятно чрез годишната ми данъчна декларация, която всяка година подавам към 30-ти април и всяка година, поне към момента, съм се възползвала от данъчното облекчение за деца”, заяви Марина Димитрова, управител на счетоводна къща.

Докато предишни години облекченията са били между 20 и 60 лева, през 2021-ва те са значително по-големи. А това ще е от голяма помощ за Марина. “Особено сега в дигиталното обучение, в което сме след Ковид, имаме доста разходи свързани точно с онлайн обучението по нови техники, камери, таблети”.

С опита си на счетоводител, обаче, Марина предупреждава, че не всеки работодател би имал възможност да изплати облекченията на своите служители. “Особено след като в началото на годината подлежат на много данъчни и осигурителни плащания, това определено би било затруднение за работодателите”.

От НАП поясняват, че работодателите не са задължени да участват в плащането. “Работодателят е възможно да откаже тази опция, особено ако той например е в ситуация, в която всички служители са в условия да искат данъчно облекчение”, Росен Бъчваров, директор “Комуникации” в НАП.

От приходната агенция припомнят и  какви са условия за облекченията. “Важните условия са, че човек трябва да има доход и то не просто доходи, а облагаеми с данъци доходи. И второто много важно условие е да няма неплатени публични задължения - данъци, осигуровки или изпратени за принудително събиране в НАП местни данъци и такси или глоби от пътна полиция, например”, посочва Бъчваров.

Ако данъчната основа на единия родител, който кандидатства чрез работодател, не е достатъчна, тя може да се приспадне от другия. Но отново с условие.“Ако единият родител ползва облекчение през работодател, другият задължително трябва да подаде данъчна декларация в НАП.”

Данъчните уточняват, че при дете с увреждане облекченията може да се комбинират, но в този случай се подават две отделни декларации към работодателя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.