Това е най-високото отличие, получавано от български студент в историята на състезанието

Радина Янузова - студентка от четвърти курс в специалността "Китаистика" във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски", спечели второ място в света на финала на 20-ото международно състезание "Китайски езиков мост". Това е най-високото отличие, получавано досега от български студент в историята на организирането на международното състезание от 20 години насам, съобщи пресцентърът на СУ.

Финалният етап от международното състезание по китайски език и култура се е състоял в Пекин - в хибриден онлайн и в офлайн формат. В него са участвали 125 студенти от 101 страни в света, национални финалисти от първия кръг на състезанието, който се организира сред студентите от всички университети в отделните страни.

Окончателният подбор на финалния етап също преминава в няколко кръга. На първия предфинален кръг се класират 30-те най-добри студенти в света. Журито поставя своята оценка въз основа на подготвен от всеки участник влог с видеозапис на свое изказване на китайски език и резултата от тест с въпроси, свързани със знания по китайски език и литература, както и познания за съвременен Китай и китайска култура, актуални новини и т.н. В рамките на 30 минути участниците трябва да отговарят на 80 въпроса по теста.

След тази селекция Радина Янузова преминава в следващия кръг сред избраните 30 най-силни кандидати - седем от Азия, шест от Африка, седем от Европа, шест от Америка, четири от Океания. В следващия кръг те се състезават отново, като преминават през две части на състезанието към втория предфинален кръг, който включва въпроси в реално време, свързани с китайския език, култура, история, география на Китай, и от други области от китаистиката, както и коментар по снимка. Така участниците показват своите умения в свободното владеене на говоримия китайски език. На този предфинален етап сред най-добрите 30 студенти се избират най-добрите 15 от света, съответно по трима финалисти от всеки от петте континента.
Радина Янузова успешно преодолява и това предизвикателство, като се класира сред тримата най-добри за Европа и 15-те най-добри за света.

На полуфиналния и финалния кръг участниците отговарят в реално време на въпроси по видеоматериали, отразяващи различни аспекти от китайската история, география, култура, литература и език, различни фразеологизми и поговорки от класическата и съвременна книжовност, както и описание на избрано литературно произведение на китайски език.

В резултат на окончателното класиране Радина Янузова получава изключителното второ място в света на престижното международно състезание по китайски език и култура, в което участват през различните кръгове практически всички висши училища с преподаване на китайски език в света, подчертават от Софийския университет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.