ЦИК връчи на Радев и Йотова удостоверенията за избора им

Румен Радев и Илияна Йотова приеха удостоверенията си за избора им за президент и вицепрезидент от Централната избирателна комисия. Те бяха връчени от председателя на ЦИК Камелия Нейкова. Тържествената церемония се проведе във фоайето на сградата на Народното събрание.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„ЦИК се пребори с всички предизвикателства и проведе честни и прозрачни избори. Румен Радев и Илияна Йотова постигнаха безапелационна победа. Високият резултат задължава и сега очакванията към вас ще бъдат по-високи. Нямам съмнение, че ще отговорите на надеждите на българските граждани, които желаят промяна. Законодателната власт и президентската институция ще работят заедно за благоденствието на страната ни”, каза председателят на НС Никола Минчев.

Румен Радев беше категоричен, че по време на мандата му „ще е критичен по същия начин, там където има отклонения".

„Изборите са фундамент на демокрацията. От начина на тяхното организиране зависи легитимността на институциите и способността ни да отстояваме нашето бъдеще. През тази години гласувахме четири пъти. Това беше истинско изпитание както за избирателите, така и за ЦИК. За първи път се въведе машинно гласуване и в страната, и н чужбина. Трябваше да се спазват и мерките срещу коронавируса. Ще вложим всички усилия, за да оправдаем високото доверие, което ни гласуваха хората. Ще работим за националните ни интереси”, заяви Румен Радев след получаването на удостоверението.

Той коментира и цената на електрическата енергия.

„Корупцията и беззаконието да бъдат наказвани. Нуждаем се и от конституционни и от законови промени. Цените са огромен проблем в целия ЕС. Трябва да се вземат мерки, за да се облекчи положението. Това трябва да става в рамките на закона. Нуждаем се от експертен анализ. Трябва да стане ясно има ли спекула на евпопейските енергийни борси, имали прозрачност на търговията с емисиите”, поясни президентът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.