Той обяви това след редовното правителствено заседание

„Хора с досиета, които бяха обявени в медиите, няма да бъдат назначени. Ако вече са били - те  ще бъдат освободени. Това ще бъде прекратено още в началото на следващата седмица”, заяви на брифинг след редовното правителствено заседание министър-председателят Кирил Петков.

Коментарът му идва след информация в медиите, че външният министър Теодора Генчовска иска да назначи на работа лица, свързани с Държавна сигурност. Заговори се, че сред тях е и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. 

Темата се пренесе и в парламента. Опозицията използва момента за обвинения към властта. А да разясни казуса и да потуши напрежението излезе премиерът Кирил Петков.

 

Петков: Отпускаме 1,5 млрд. лв. за справяне с енергийната криза

 

Информацията, че хора от Държавна сигурност  ще влязат в новото правителство през политическия кабинет на Генчовска, разпали искри в коалицията.

„Ние нямаме право на вето, нали разбирате? Но имаме мнение. Ще поставим тази тема пред нашите коалиционни партньори, за да я обсъдим”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

От „Продължаваме Промяната” прехвърлиха отговорността към „Има такъв народ”.

„Не познавам г н Сертов, не знам дали за него коментираме, но той е назначение на „Има такъв народ”, каза Атанас Михнев от „Продължаваме Промяната”.

„Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерството на външните работи”, заяви Тошко Йорданов.

ГЕРБ избраха трибуната на парламента, за да отправят  обвинения.

„ Държавна сигурност се върна на бял кон. Да не се окаже, че сме били прави и за друго - че реалната власт всъщност се намира в президентството, а протестните партии са само политически декор, който се разпада”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

„Хубаво е, че четат декларации за службите, хора, чиито ръководител е бил в силовите структури, които са сменили имената на българските турци”, отговори Тошко Йорданов.

„Що се отнася до достойни офицери, служили в Разузнаването, нека не правим тяхна класация и имат ли място в българската политика”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Всички виждаме в каква посока е промяната. Като се вадят скелети от гардероба на събитие от преди 89 г.”, коментира Мустафа Карадайъ.

Разяснение на казуса с назначенията дойде от „Дондуков” 1 от премиера Кирил Петков.

„Всеки министър в нашето коалиционно споразумение има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционния формат решаваме дали нашите изисквания към тези хора съвпадат с тези предложения”, заяви Кирил Петков. 

В ПЛЕНАРНА ЗАЛА: Спор за цената на тока и зеления сертификат

И сложи точка на всички догадки  и спорове за решенията на Теодора Генчовска, като обясни, че хора с досиета намя да бъдат назначавани, а ако това се е случило вече, те ще бъдат освободени.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.