Вашингтон и Москва си отправят взаимни заплахи

Кризата около Украйна не само, че не се успокоява, но и се задълбочава. Вашингтон заплаши Путин със санкции и е готов да замрази руски задгранични авоари. Съединените щати нямат намерение да отслабват натиска върху Русия за намаляване на напрежението. Джо Байдън обяви, че ще обмисли налагане на санкции срещу самия Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна.

„Ще има огромни последици, ако Русия предприеме нахлуване. Те ще са не само икономически и политически, но ще има огромни последици в световен мащаб. Това би било най-голямото нашествие след Втората световна война. Това би променило света”, каза Джо Байдън.

Кремъл нарече идеята за санкции срещу Владимир Путин деструктивна.

„Американските сенатори и конгресмени, които нямат достатъчно информация, говорят за замразяване на активни активи на представители на руското ръководство, техните банкови сметки, недвижими имоти. Нашите закони отдавна забраняват това за представителите на руското ръководство и административни служители. Това е политически разрушително, но не и болезнено”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Петков за напрежението НАТО-Русия: Позицията ни защитава българския интерес

А руският външен министър предупреди - Москва няма да допусне въпросите за Украйна и поисканите от Вашингтон и НАТО гаранции за сигурността й да станат предмет на безкрайни дискусии.

„Ако не получим конструктивен отговор и Западът продължи агресивния си курс, Москва, както неведнъж е завявал президентът, ще предприеме необходимите ответни мерки”, обясни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. 

Западът отговори със сигнали за единство на 27-те по кризата с Украйна.

„Нашата обща цел в този конфликт е и остава защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна без никакви "ако" и "но". Всяка по-нататъшна агресия на Русия срещу Украйна би имала сериозни последици - политически, стратегически, както и икономически и финансови”, каза Аналена Бербок.

Байдън обмисля санкции лично срещу Путин, ако Русия нахлуе в Украйна

Вашингтон заплашва да задуши руските банки, като спре всякакви трансакции с долари и да замрази руски задгранични авоари. Обмисля се и ембарго върху вноса в Русия на американски технологии за електрониката, както и санкции срещу жизненоважния сектор на горивата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.