Това обяви президентът на страната Клаус Йоханис

Румъния води преговори със Съединените щати и Франция за увеличаване на броя на войските си в страната и е готова да приеме засилено военно присъствие на НАТО, каза президентът Клаус Йоханис, предаде Ройтерс.

„Дейли телеграф”: Великобритания и САЩ може да изпратят по 1 000 военни в Румъния, България и Унгария

В понеделник САЩ приведе 8 500 свои военни в повишена готовност в очакване на заповеди за разполагане на източния фланг на НАТО, ако Русия нахлуе в Украйна. Франция също предложи да изпрати още войски, ако е необходимо.

„Постоянно казвам, че сме готови да приемем засилено съюзническо присъствие на наша територия“, каза Йоханис, и допълни, че страната е в постоянен контакт със САЩ и Франция за конкретни начини за разполагане на военните.

Столтенберг: НАТО подава ръка на Русия, но се подготвя за най-лошото

Изявлението на Йоханис идва след заседание на Върховния съвет по отбрана на Румъния, на което бе обсъдено напрежението Русия - Украйна. Съветът е направил оценка на потенциалното въздействие на конфликта върху бизнеса и енергийния и банковия сектор, каза Йоханис.

Румъния се подготвя и за засилен бежански натиск от Украйна, с която споделя 600-километрова граница. НАТО има многонационални сухопътни сили с до 4 000 войници в Румъния, която е член на организацията от 2004 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС