Обсъжда се и възможността Русия да бъде изключена от междубанковата система за трансфер на информация и извършване на плащания

Няколко държави от ЕС предлагат да се ограничи достъпът на Русия до средствата на Международния валутен фонд (МВФ) в случай на нахлуване в Украйна. Това съобщи "Файненшъл таймс", чиито служители са се запознали с документите, съдържащи такава инициатива, пише БТА.

Митрофанова за искането на Москва: Не става въпрос България да напусне НАТО

Според вестника става дума за замразяване на достъпа на Русия до СПТ - специалните права на тираж, които са разчетната единица на МВФ. Вестникът посочва също, че пакетите от санкции, изготвени от САЩ и ЕС, могат да засегнат най-големите руски банки. Обсъжда се и възможността Русия да бъде изключена от SWIFT - междубанковата система за трансфер на информация и извършване на плащания.

През август миналата година МВФ одобри еквивалента на 650 млрд. долара в СПТ за своите държави-членки, за да им помогне да се възстановят от последиците от пандемията от коронавирус. Тогава Русия получи квота от 12,3 млрд. СПТ от фонда, което по това време съответстваше на 17,5 млрд. долара.

Пентагонът: Допълнителнителните американски войски в Източна Европа не са сили за отговор на НАТО

По-рано руският изпълнителен директор на МВФ, деканът на Съвета на директорите на организацията Алексей Можин заяви в интервю за ТАСС, че тези средства са предназначени предимно за бедните страни и използването им е крайно ограничено. Той обясни, че "страните с ниски доходи ще могат да използват тези СПТ, за да погасяват дълговете си към фонда; те ще могат също така да ги обменят за истински пари. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: